Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre års kamp har gett napp

Efter tre år av intensivt jobbsökande har Malmöbon Irina Serdiuc fått napp. Sedan två veckor arbetar hon som administratör - anställd av Iva Parizkova Ryggeståhl, som var i samma situation som Irina för 20 år sedan.

”Jag ger aldrig upp”. Irina Serdiuc, till höger, har sökt hundratals jobb. Till slut har hon fått ett, hos Iva Parizkova Ryggeståhl.Bild: Lars Brundin
Irina Serdiuc är ekonomutbildad, talar sju olika språk och har 20 års erfarenhet av olika chefstjänster i Moldavien, där hon är uppvuxen.

För fem år sedan var hon på besök hos sin syster i Lund. På en grillfest träffades hon av Amors pilar och flyttlasset gick snart till Malmö.

City skrev första gången om hennes jobbjakt för ett år sedan. Om hur hon klarat SFI-undervisningen på rekordtid, validerat sin examen och sökt över 100 utlysta tjänster: de flesta var hon överkvalificerad för. Utan att ens få komma på intervju. Om hur hon erbjudit sig att praktisera hos åtskilliga arbetsgivare - men mötts av kalla handen.

– Jag slutade räkna efter att jag sökt 200 jobb. Jag vill bara skaffa mig erfarenhet för att komma in i systemet. Därför valde jag att studera administratörsutbildningen på Borgarskolan. Det har hjälpt mig mycket.

Lösningen blev inte hjälp från Arbetsförmedlingen, utan en vän som kände en vän som behövde en administratör och ekonomiassistent.

– Det är ju så som de flesta jobb tillsätts. Men som nyinvandrad till Sverige har man ju inte det nätverket, man har jättesvårt.

Iva Parizkova Ryggeståhl som anställt Irina på sin juristbyrå kom själv till Sverige 1987 från forna Tjeckoslovakien. Trots att hon redan hade en examen utbildade hon sig till jurist i Lund.

– Då fick jag rådet av en lärare att byta namn, de sade till mig att jag aldrig skulle kallas till intervju. För mig blev lösningen att starta eget. Det har inte blivit ett dugg bättre sedan dess.
Iva upplever att arbetsgivare sållar bort utländska namn - och att arbetssökande med brytning har en rejäl uppförsbacke om de söker jobb över telefon.

– Jag tycker att det har försämrats till det negativa sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det har blivit mer rumsrent att bete sig rasistiskt.

– Men jag sätter mitt hopp till ungdomen. Min sons närmsta vänner är från Irak, Brasilien och Sverige men de har inte det här problemet. Människor är människor, oavsett var man kommer ifrån.

Inte lika svårt för alla utlandsfödda

Gå till toppen