Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

150 gösar släpptes i Pildammarna för att rena vattnet

Gösar låg med vita bukar i vädret innan de vände mörka ryggfenor mot himlen och simmade iväg.
– De är åksjuka, sa yrkesfiskaren Nisse Ekwall, som rattat fiskbil från Bolmen till Pildammarna.

Gös på väg till viktigt uppdrag. Mats Ingemarsson, förbundsordförande i Svenska insjöfiskarenas centralförbund, ser på när yrkesfiskaren Nisse Ekwall skickar iväg fisken han fångat i Bolmen.Bild: Lars Brundin
Det gick på mindre än en halvtimme att förflytta 150 gösar från vattentanken i den lilla bilen till det grumliga vattnet i Pildammsparkens stora damm.
Nisse Ekwall lyfte upp sprattlande individer i håv innan han och Mats Ingemarsson, förbundsordförande i Svenska insjöfiskarenas centralförbund, bar dem några meter ner till vattnet i balja, djärvt balanserades på hala stenar i stövlar och lågskor.
Fram till påsk simmade gösarna omkring i Malmöbornas dricksvatten i Bolmen i västra Småland. Under helgen tömde Nisse Ekwall och hans son Jonas Ekwall fisken från speciella skonsamma ryssjor och flyttade den till en kasse i vattnet. Långsamt fick fisk fångad på tio meters djup vänja sig vid grundare vatten. I Pildammarna är det som djupast tre fyra meter.
Vid halv femtiden i går morse lyftes fisken försiktigt över till den syresatta vattentanken i bilen. Efter tre timmars färd utan kaffepaus backade fordonet med texten ”Sveriges insjöfiskare” i går förmiddag till vid vattnet närmast Margaretapaviljongen.
Nisse Ekwall som i familjeägd gårdsbutik och restaurang vid Bolmen serverar tillredd gös i alla former levererade 160 kilo levande fisk.
De första som hälldes i såg inte helt pigga ut, men förbundsordföranden i Svenska insjöfiskarenas centralförbund, Mats Ingemarsson, som själv arbetat med utplantering av fisk visste besked.
– Om man kastar en sten blir det som en explosion, de vaknar till. Det är jobbigt för dem att ligga och skvalpa i tanken. De blir som bedövade, sa han och berättade att det också använts ett medel för att lugna fisken under färden.
Hur kommer gösen att klara sig?
– Jag tror ingenting. Det är alltid ett vågspel, sa Nisse Ekwall.
– Jag tror att det kan gå bra, sa Mats Ingemarsson, som ser skarvar och stora gäddor som de största hoten mot de nyinplanterade.
Johan Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen som gett tillstånd till utplanteringen, har tidigare sagt att han inte tror att gösen kommer att klara sig så bra i vattnet. Naturvårdaren Ola Enqvist på gatukontoret var nöjd igår sedan fisken släppts i. Han ser det som ett angeläget försök, där bästa utgången är ett framtida klarare vatten i ekologisk balans.

Därför sätts fisken ut

Pildammarnas vatten ska bli klarare genom att gös planteras in. Gösen äter upp vitfisk som karp, som genom sina vanor bidrar till att vattnet blir grumligt och för lite syresatt. Karpen rotar i botten så att växter inte kan etablera sig och äter upp djurplankton som hade kunnat äta upp växtplankton.
Gös planteras ut just nu för att fisken ska hinna vänja sig vid vattnet innan det blir för varmt. Håller det gynnsamma vädret i sig kan den börja leka om ungefär två veckor.

Fiskeförbudet hävs

Söndag 18 maj görs ett undantag från fiskeförbudet i Pildammarna. Då hålls en fisketävling, där deltagarna kan bidra till en bättre vattenkvalité. Den som fångar en karp får ta den med sig hem. Gösar och gäddor som äter karp måste slängas tillbaka. Provfiske i höstas visade att det fanns gott om stora gäddor i den stora dammen. En yrkesfiskare kommer senare i år att ta upp mer karp ur dammen genom fiske med not, där fisken stängs inne med hjälp av en småmaskig nätduk.

Gå till toppen