Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kärleksmums: mitt allra bästa recept

kärleksmums i hjärtform med strössel, perfekt till barnkalaset
Kärleksmums, snoddas, mockarutor, amerikanare … 
Kär kaka har många fåniga namn. Men vem bryr sig om det när den smakar så gott?
Detta är mitt allra bästa recept, jag har ärvt det av min mamma som i sin tur har ärvt det av min mormor. Botten blir saftig och glasyren är härligt kraftig i smaken och riklig till mängden (allvarligt, om du är en sån som brukar dubbla glasyrmängden i andra recept: strunta i det denna gång).
Vanligtvis skär jag kakan i fyrkantiga bitar, men för att göra den lite mer barnkalasig tog jag denna gång ut hjärtan med en pepparkaksform. Nackdelen/fördelen med dett är att det blir spillbitar över som man måste/får äta upp.
Familjetraditioner bjuder kokos som dekoration, men jag använde strössel bara för att det gör mig barnsligt glad. (Jag köpte färdigt, men här kan du läsa om hur man gör hemmagjort.)
kärleksmums i hjärtform med strössel, perfekt till barnkalaset
Mormors bästa kärleksmums (20-25 hjärtan eller några fler rutor)
INGREDIENSER
· 200 g smör
· 2 ägg
· 3 dl socker
· 1 tsk vaniljsocker
· 3 msk siktad kakao
· 4,5 dl vetemjöl
· 1 tsk bakpulver
· 1,5 dl mjölk
Glasyr:
· 2 msk smält smör
· 1 kkp (1,5 dl) kokt, kallt kaffe
· 4 msk siktad kakao
· 2 tsk vaniljsocker
· 8-9 dl florsocker
Garnering:
Kokosflingor eller strössel
kärleksmums i hjärtform med strössel, perfekt till barnkalaset
GÖR SÅ HÄR
· Smält smöret och låt det svalna.
· Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt.
· Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en separat bunke. Vänd ner blandningen växelvis med mjölken och det smälta smöret. Blanda försiktigt till en jämn smet.
· Lägg ett smörat och mjölat smörpapper i en liten långpanna och häll på smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 12–15 minuter på 175 grader.
· Låt svalna helt.
· Blanda alla ingredienser till glasyren. Häll den över den kalla kakan och ställ in i kylen i en halvtimme eller så. Ta ut hjärtan med ett pepparkaksmått om du vill. Annars skär du upp kakan i fyrkanter. Dekorera med strössel eller kokosflingor.
kärleksmums i hjärtform med strössel, perfekt till barnkalaset
Gå till toppen