Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sommarjobbare i pollen och åkerdamm

Antagligen är det redan sommar.
Det är sant. Fråga pollenhanteraren Jörn de Capretz. Kolla med växtodlingsrådgivaren Gunnel Hansson.
Eller lyssna till Frida Naterman, som harvar i alla bemärkelser med traktorn på en åker utanför Lund.

Hör framför allt med meteorologen Caroline Weidbo på SMHI i Malmö. Det är hon som säger det:
– Allt tyder på att vi har haft sommar sedan i lördags. Men det vet vi först på torsdag.
Det krävs en dygnsmedeltemperatur på över tio grader fem dygn i följd för att SMHI ska proklamera sommar.
Så har det varit i lördags. Och om onsdagen fortsätter den inslagna vägen har vi officiell sommar i Skåne, minst tre veckor innan den normalt brukar göra entré i sydväst.
Det känns sannerligen på fältet vid Värpinge strax söder om Lund. Lantarbetaren Frida Naterman hoppar ur jättetraktorns luftkonditionerade förarhytt för en kort paus i harvandet inför sådden i morgon.
– Betor här och korn därborta, pekar hon och skuggar ögonen med handen mot solskenet i den nära tjugogradiga stiltjen på åkern.
Det är hennes första hela sommarsäsong i lantbruket sedan hon gick ut jordbrukslinjen förra våren och direkt fick jobb på Laxmans Åkarps gård.
– Det är så kul, fantastiskt varje timme, skiner hon i kapp med solstrålarna.
Många skånska åkrar är redan gröna av höstsått spannmål eller knallgula av raps. De vårsådda är fortfarande bruna på många håll, men grönskan tilltar i rekordfart i värmen.
Växtodlingsrådgivaren Gunnel Hansson stegar runt i en sockerbetsåker strax utanför Lund och fingranskar de små blad som börjat komma upp tre veckor efter sådd.
– Men framför allt är det de andra bladen jag tittar på, ogräset. Sprutar man inte snart blir det inte bra. Men totalt sett är det väldigt fina förutsättningar för lantbruket den här säsongen, säger hon.
Det växer så det knakar på åkrarna över hela Skåne, utom möjligen i nordväst där de leriga jordarna tar lite extra tid på sig att torka upp lagom.
Och de höstsådda grödorna har skonats av en mild vinter, till skillnad från förra säsongen då kylan förvandlade en hel del till hö.
En pangvår har också baksidor. Jörn de Capretz hanterar en av dem, pollenkornen som fyller luften till förfång för åtskilliga allergiker.
Varje vardag tömmer han pollenmätaren på taket till kirkurgkliniken på SUS-området i Malmö. Den vindflöjelliknande apparaten suger in pollenkornen, som fastnar på en tejpremsa.
Nästa morgon är remsan på pollenlaboratoriet i Göteborg, där kornen räknas noggrant.
– Björkpollen som är mest aktuellt nu kommer i stora mängder. I Göteborg är det de näst högsta halter vi har haft hittills, Malmöpollenet har vi inte räknat förrän på onsdagen på grund av helgerna, säger Åslög Dahl, ansvarig för laboratoriet.
I Köpenhamn har larmet gått om de högsta uppmätta björkpollenhalterna hittills.
Och vinden har inte varit gynnsam för de skånska allergikerna, betonar Åslög Dahl.
– Snart kommer bokpollen också i Skåne. Kombinationen kan förstärka besvären för de känsliga.
Om ett par veckor kommer dessutom gräspollen. Och då är sommaren garanterat här. Kanske, alltså, sedan i lördags.
Gå till toppen