Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad går samman

Sydsvenskan köper Helsingborgs Dagblad. De två företagen har tecknat en avsiktsförklaring om affären som ska vara helt klar senast den 1 juli.

Diskussionerna mellan Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, som också ger ut Landskronaposten, Nordvästra Skånes tidningar och gratistidningen Hallå, har pågått länge.
– Jag är glad för att detta är jättebra för Skåne och jag är stolt att vi har lyckats med detta efter ett års förhandlingar, säger Pontus Bodelsson, vd på HD som lämnar företaget med vemod.
Länge var dock planen en annan, när diskussionerna mellan tidningarna inleddes i början av förra året så var Helsingborgs Dagblad köparen. Enligt journalistklubbens ordförande på Helsingborgs Dagblad, Hedvig Juhasz Toth, berättade Pontus Bodelsson på personalmötet under onsdagsförmiddagen att en av tidningens ägare nyligen dragit sig ur affären.
– Vi visste att något skulle hända, men vi trodde att det skulle se annorlunda ut. Vi trodde att vi skulle köpa Sydsvenskan, säger Hedvig Juhasz Toth.
På direkt fråga från Sydsvenskan svävar Pontus Bodelsson dock på målet.
– Jag kan ju rent generellt säga att en vilja till fördjupat samarbete mellan Sydsvenskan och HD i olika konstellationer har funnits. Jag vill inte gå in mer i detalj på hur de olika turerna har varit, men att det har förekommit andra möjliga lösningar det kan jag bekräfta, säger han.
Sydsvenskans publisher, Lars Dahmén, som blir vd för det nya företaget om affären godkänns, vill heller inte prata om vilka diskussioner som pågått.
– Under de möten jag har varit med på har det diskuterats massa olika saker, sedan hur konkreta de diskussionerna varit kan jag inte säga. En affär är inte klar förrän den skrivits under.
Sydsvenskans köp av aktierna i Helsingborgs Dagblad förväntas genomföras senast den 1 juli. Strax före påsk skrevs avsiktsförklaringen på och idag informerades personalen på de båda företagen om samgåendet.
– Jag ser inget som kan hindra att affären blir av, säger Lars Dahmén.
Vad Sydsvenskan betalar för aktierna i Helsingborgs Dagblad är i nuläget hemligt och Lars Dahmén vill inte säga vad affären kommer att innebära i form av personalneddragningar och andra kostnadsminskningar.
– Vi ser samordningseffekter både när det gäller administration, tryckeri, ledning och redaktionellt. Vad det betyder i antal personer är för tidigt att säga, men det kommer självklart bli färre anställda, säger Lars Dahmén.
Han betonar att det handlar om ett samgående som ska resultera i ett nytt företag med en ny organisation och en ny ledning.
– Vi ska vara klara med hur det ska se ut före sommaren, och vårt mål är att den nya organisationen kommer att vara på plats i höst.
I dag har de båda företagen med sina två tryckerier över 600 anställda och en gemensam omsättning kring en miljard kronor. Om affären går igenom kommer det nya företaget att bli ett av de största morgontidningsföretagen i Sverige.
– Läsarna ska känna igen sin tidning, den lokala förankringen är fortfarande viktig. Det är där vi bygger relationen med läsarna. Vi ska ha verksamhet på båda ställen. Det är viktigt att ingen känner att Malmö tar över. De tre nordvästskånska tidningarna ska behålla sina namn och Sydsvenskan sitt, säger Lars Dahmén.
– Även om tidningarna är lika varandra har vi olika filosofier. Vi tar betalt digitalt medan HD på nätet är gratis. Dessutom har vi två olika gratistidningar. Vår, City, kommer ut fem dagar i veckan. HD:s Hallå är en veckotidning. Vi har mycket att diskutera, ska vi göra på samma sätt eller behålla våra olikheter?
– Jag är försiktigt positiv, säger Pia Röding, ordförande för Sydsvenskans journalistklubb. Jag tror att det här kan ge en mer slagkraftig organisation och jag kan se att det finns möjligheter att spara på ledningsfunktioner. Samtidigt känner jag stor oro för att folk kommer att mista sina jobb.
Sedan 2011 har 110 personer lämnat Sydsvenskan, senast var det cirka 30 journalister på redaktionen som lämnade. Även Helsingborgs Dagblad har genomgått stora nedskärningar de senaste åren.
– Vi har precis pustat ut efter våra neddragningar och så kommer detta också. Jag tror att arbetsmiljön kommer försämras rätt ordentligt eftersom vi kommer att leva i ovisshet, säger Hedvig Juhasz Toth som också oroar sig över att stämningen i företaget, den så kallade ”HD-andan” kommer att förändras.
– Vi förstår att det kommer att innebära neddragningar. Oron handlar inte bara om man får behålla sitt jobb eller ej utan också om vilket jobb det blir och vilka förutsättningar man får. Vi har precis landat en stor omorganisation inom försäljningen så nu hoppas vi att den nya organisationen arbetas fram med delaktighet från de anställda och fastställs så snart som möjligt, säger Caroline Persson, klubbordförande för Unionen på Sydsvenskan.
Mer information kommer.
Affären uppmärksammas i flera medier:
 
 
 
 
 
 

Turbulenta år i det skånska medielandskapet

I Skåne har så gott som alla medieföretag genomfört omfattande sparpaket de senaste åren:
• Bonnierägda Sydsvenskans redaktion har sedan 2008 krympt från 228 tjänster till knappt 130 anställda. Den senaste besparingen genomfördes 2013 då var femte journalist fick gå.
Skånska Dagbladet minskade 2009 företaget med 47 tjänster. Sedan dess har ytterligare besparingar gjorts i flera omgångar. I början av 2014 meddelades att redaktionen ska krympa med 10 tjänster.
• Skånemedia med Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda minskade med 30 tjänster under 2012, varav hälften på redaktionerna. Skånemedia ägs sedan 2011 av Gota Media, tidigare ingick det i Bonnierkoncernen tillsammans med Sydsvenskan.
Helsingborgs Dagblad meddelade i höstas att de sparar in 40 tjänster varav 25 på redaktionen. Bland annat lades lokalredaktionen i Örkelljunga ner. Företaget bantades redan under 2012 med ett stort antal tjänster.
• Kvällspostens redaktion krymptes i slutet av 2011 med 18 tjänster - från 39 till 21.
Danskägda Lokaltidningen med gratisutgivning på 41 orter i Sydsverige sade under 2012 upp 13 av sina 48 journalister.
Gratistidningen City, ägd av bland andra HD, lades förra våren ner i Landskrona, Helsingborg och Kristianstad. Istället startades den egna gratistidningen Hallå.
Skånska Dagbladet berättade i februari att de startar två gratistidningar med utgivningsområde i Mellanskåne och Sydostskåne.
• TV4 meddelade nyligen att 140 tjänster ska bort från lokalstationerna. Gävleredaktionen, med bland annat Hälsingland som bevakningsområde, upphör helt. Beslutet fattas under onsdagseftermiddagen.
• SVT berättade i februari att de bygger en ny redaktion i Helsingborg med sex reportrar och startar nyhetssändningar över nordvästra Skåne. Samtidigt genomförs en stor organisationsförändring och totalt kommer det att bli 40 fler reportrar inom den regionala nyhetsverksamheten varav sju är helt nya resurser.

Om Helsingborgs Dagblad AB

  • Helsingborgs Dagblad-koncernen ägs av Pukslagaren i Helsingborg AB som i sin tur ägs till hälften av familjen Sommelius och till hälften av familjen Ander. Koncernen ger ut HD, Landskrona Posten, Nordvästra Skånes Tidningar och gratistidningen Hallå.
  • Har 102 anställda på redaktionerna. Inklusive försäljning och tryckeri arbetar 250 i koncernen.
  • Tidningen har sitt säte i Helsingborg och lokalkontoren finns i Ängelholm, Landskrona, Höganäs och Klippan.
  • Enligt senaste mätningen från 2013 var upplagan 69 900.
  • Omsatte drygt 421 miljoner kronor 2012 och gjorde en vinst före skatt på 27 miljoner kronor.

Sydsvenska Dagbladets AB

  • Sydsvenskan-koncernen ägs av Tidnings AB Marieberg och av Wahlgrenska stiftelsen och moderbolag i koncernen är Albert Bonnier AB. Koncernen ger ut Sydsvenskan och gratistidningarna Sydsvenskan Nära, City Malmö och City Lund. I koncernen ingår även bemanningsföretaget Kompetens i Skåne som hyr ut journalister.
  • Har 130 anställda på redaktionerna. Inklusive försäljning, tryckeriet i Malmö och bemanningsbolaget arbetar 360 i koncernen.
  • Tidningen har sitt säte i Malmö och en lokalredaktion i Lund.
  • Enligt senaste mätningen från 2013 var upplagan 88 900.
  • Omsatte 673 miljoner kronor 2013 och gjorde en vinst före skatt på 11 miljoner kronor.
Gå till toppen