Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blanka sidor visar brist i konsthistorien

Böcker om konstnärer står uppställda på Malmö konsthall. Men en del har blanka sidor.
Malmökonstnärerna EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov lyfter fram kvinnor som saknas i konsthistorien.

Besökarna på Malmö konsthall kan bläddra i böcker om konstnärer i serien ”Taschen Basic Art” i två bokställ intill Konsthallens bokhandel. Men böckerna om Hannah Ryggen, Cindy Sherman, Artemisia Gentileschi och andra kvinnliga konstnärer innehåller inte någon text. De ingår nämligen inte i den populära bokserien, som ges ut av bokförlaget Taschen.
– Det är enorma upplagor. Taschenböckerna finns på de flesta museer och konsthallar över hela världen, säger EvaMarie Lindahl.
Serien består av nittiotvå män och fem kvinnor.
EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov har till utställningen ”About: The Blank Pages” tryckt upp böcker om kvinnliga konstnärer som de tycker saknas i serien. Omslagen ser nästan exakt likadana ut som de riktiga.
Med utgångspunkt i serien vill de bryta mansdominansen i konsthistorien.
– Det handlar inte bara om Taschen, utan om vart konsthistorien riktar blicken, säger EvaMarie Lindahl.
– Vi vill helst att Taschen trycker fler kvinnor och så vill vi gärna att någon annan ska få samma upplevelse som vi. Vi har upptäckt konstnärer som vi inte visste om, säger hon.
För några år sedan var konstnärerna i kontakt med en av förlagets redaktörer för att påpeka snedfördelningen. Redaktören menade bland annat att det saknas kvinnor i konsthistorien att plocka från, men bad EvaMarie Lindahl och Ditte Ejlerskov nämna några som de tyckte saknades. Nu har de svarat med ett mejl, som finns upptryckt på stora papper intill böckerna, och en bifogad lista.
Nu väntar de på förlagets svar.
– Vi kan trycka en ny pall med svaret när det kommer, säger Ditte Ejlerskov.
Utställningen pågår till och med den 15 juni. Därefter visas den på Ystads konstmuseum och Borås konstmuseum.
Bild från ”About: The Blank Pages”.
Gå till toppen