Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hälsocentrum får ny chans

Det skulle bli Malmös pampigaste hälsocentrum, men allt gick i stå. Nu måste politikerna rädda affärsidén igen.
– Vi ska inte bromsa utvecklingen, säger byggkommunalrådet Milan Obradovic (S).

Här invid Flensburgska barnsjukhuset finns planer på ett hälsocentrum sedan länge.Bild: Hermod Pedersen
Allt skulle ha varit klart 2010. Inspi Health Campus skulle fylla ett helt kvarter mellan Dalaplan och Flensburgska barnsjukhuset, 21 000 kvadratmeter, med hotell, pooler, gym, forskning, idrottsmedicinsk klinik, restaurang, kafé och allt möjligt annat hälsosamt.
Så blev det inte.
Allt som hänt är att Peab, via dotterbolaget Annehem, tagit över projektet 2012. Det fick politikerna att ge projektet tid på sig fram till april 2014. Utan byggstart då skulle det bli straffavgifter.
Men kvarteret är fortfarande, efter drygt sex år, en lika ödslig parkeringsplats som tidigare.
Nu räddas Inspi Health Campus ännu en gång av Malmös politiker.
Peab får två år till på sig.
Utan straffavgift.
– Vi tror på det här. Vi har fått positiva signaler om att det hela snart kommer igång. Det känns positivt, säger Milan Obradovic.
De positiva signalerna är att Annehem tror sig kunna ha en större hyresgäst på plats ”till sommaren”. Hoppet står till en ”stor regional intressent” som planerar att slå samman ”olika enheter” i Skåne för att samla dessa som ”en stor regional enhet i Malmö”. Vem hyresgästen är sägs inte.
– Vi kommenterar inte hyresgäster överhuvudtaget förrän vi har ett undertecknat avtal, säger Pia Andersson, vd för Annehem.
Hon medger att det tagit längre tid än väntat att få igång hälsokvarteret som hon förklarar med dålig konjunktur och en snäv detaljplan som är helt nischad mot hälso- och friskvård.
– Det gör det svårare att hitta hyresgäster. Vi kan inte blanda, säger Pia Andersson.
Vill ni ha en annan inriktning?
– Vi ändrar inte inriktning, det här ska fortfarande bli ett center för hälso- och friskvård. Men vi behöver mer tid.
Vad händer om den planerade hyresgästen hoppar av?
– Då får vi gå ut på marknaden och jaga. Vi kan inte bara sitta och vänta.
En annan fråga är om det finns kvar någon marknad för det planerade hotellet i fjorton våningar. Med flera stora hotellbyggen på gång (Annehems och Percy Nilssons hotell i Hyllie och Clarion Live i Malmös nya kongresscenter) behövs det ”ett koncept för att dra till sig gäster” till Dalaplan. Frågan är bara vad.
– Hotelldelen är ett viktigt inslag, men vi avvaktar tills vet hur blir med de andra delarna, säger Pia Andersson.
Gå till toppen