Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hur klarar jag pollenallergi?

Vad finns det för hjälp mot pollenallergi? Och vad är det egentligen? Leif Bjermer, överläkare på lung- och allergikliniken i Lund, svarade på läsarnas frågor.

Leif BjermerBild: Ingemar D Kristiansen, arkiv, 2013

Marianne Håkansson: Hej. vår son blev alltid genom förkyld när han hälsade på hemma hos mormor. Nu har vi hennes soffa i vår stuga, samma symtom uppstår.Vad är det i materialet i soffan som han reagerar så starkt på? Har testat, är allergisk mot kvalster och pollen men inte fått någon hjälp. Han mår så dåligt av detta.

Leif Bjermer: I och för sig kan djurallergen ansamlas i soffors tygmaterial och stanna kvar länge även efter exponering. Detta behöver dock inte vara förklaringen i detta fallet. Det kan som Du säger finnas material i soffan som pojken reagerar på.
För något år sedan hade man en kraftig anhopning av folk som fick problem av vissa soffor. Problemet visade sig vara att producenten gömt insekts-/malmedel inne i stoppningen som gav kraftiga reaktioner. Importsoffa? Skulle behöva veta mera.

 

Tuesday October: Hur kan jag enklast ta reda på om jag har pollenallergi (utan att besöka vårcentralen)? Och vad finns det för förebyggande preparat?

Leif Bjermer: Om Du har problem från ögon/näsa eller med andningen som samvarierar med pollennivåer i luften (Kolla på www.kollpapollen.nu ) så är chansen stor att Du har pollenallergi. På apoteket finns receptfria medel, i första hand antihistamin, och om det är kvarstående problem från näsan, lokalt verkande kortison. Apotekspersonalen hjälper. Om Du fortfarande har besvär, sök hjälp.

 

Johanna: Hejsan! Om halsen är tjock, svullen och kliar lite, kan det då bero på pollen? Jag har även haft huvudvärk runt huvudet och i pannan vilket jag inte brukar ha. Jag har dock inte rinniga ögon eller näsa, vilket vad jag har hört är vanliga symptom? Tack!

Leif Bjermer:
Symptomen kan variera från person till person. Dina symptom kan mycket väl ha med pollenallergi att göra.

 

Jacob : Min son 3,5 år har "ärvt" lite av min allergi (björk och pälsdjur). Tror du att det stoppar där eller kan man räkna med att allt jag har eller har haft allergi emot kommer att överföras till honom? Jag är allergisk mot i stort sett all pollen och många olika frukter.

Leif Bjermer:
Ärftligheten är som Du misstänker själv, stor, och chansen är därför stor att han kommer att ha liknande besvär som Du, nu när han börjar uppvisa allergiska symptom. Det positiva är att ni kan dra nytta av tidigare erfarenheter och kanske få till en bra behandlang från början.

 

Michell: Hej Leif. Om man har korsallergi t.ex. Björk-Äpplen. Borde jag då i princip kunna äta äpplen när det inte blommar björk?

Leif Bjermer:
Graden av korsallergi kan som Du säger variera något och det är inte så ovanligt att en del reagerar på äpple (stenfrukter) under pollensäsongen men sedan upplever att de tål frukt utanför säsong. De flesta har dock besvär med sin korsallergi hela året

 

Robin: För två år sedan blev jag pollenallergiker. Det värsta hittills har varit förgående vecka och det har inte varit den perfekta starten den här veckan heller. Torr i bihålorna, läpparna och svider i ögonen. Finns det något mer än receptfria läkemedel som jag kan göra åt det här?

Leif Bjermer:
Om de receptfria läkemedlen inte hjälper kan man behöva komplettera, då med kortisontabletter och eventuellt antileukotriener. På sikt kan det bli aktuellt med immunvaccinering. Detta är dock något som aldrig startas under säsong utan när säsongen är över.

 

Robin: Hej Leif, för oss med riktigt svåra besvär där varken tabletter, nässpray och ögondroppar hjälper, är kortisonspruta ett effektivt alternativ? Finns några risker?

Leif Bjermer:
Kortisontabletter föredras då man har möjlighet att variera utifrån dagsproblemet. Med spruta har Du kortison i kroppen oavsett Du behöver det den dagen eller ej.

 

Christoffer Lindbäck: Finns där något receptfritt medel som man inte blir så trött av?

Leif Bjermer:
Om Du är mycket trött, kan det bero av tabletterna men oftast är det allergin i sig som ger trötthet. Det är skillnad mellan oilika antihistamintabletter vad gäller risk för trötthet, så det kan vara lönt att pröva. Den tablett som har minst risk för trötthet (Desloratadin) får Du dessvärre bara på recept för tillfället. Uttalad trrötthet av allergi är ett av argumenten för att ge allergivaccinering.

 

magnolia: Hej!! Jag misstänker att jag är pollenallergiker Jag ammar min lilla dotter nu. Vilka receptfria mediciner kan jag ta nu för att lindra mina symptom som är täppt och kliande näsa och nysningar.

Leif Bjermer: Du kan ta både antihistamin och kortison. Inga problem

 

 

Johanna : Jag har sett reklam för en produkt som heter BLOX4 Allergy. Enligt tillverkaren så åstadkommer den "Allergent undvikande". Jag är skeptisk, kan det verkligen fungera att bara "undvika" pollen? Då jag inte vill ta medicin i onödan vore det bra om det verkligen fungerade.

Leif Bjermer:
Med Blox4 reducerar Du på sin höjd exponeringen men jag betvivlar att det blir en total blockering. En del patienter upplever en viss effekt, men bra jämförande studier saknas.

 

Karin: Vår son har bl  a pollenallergi. Mest allergisk är han mot björk...väldigt allergisk. Tar tabletter, näs- och ögondroppar. Hans eksem blommar upp VÄLDIGT mycket också. Är prickig, röd, svullen nästan över hela kroppen. Finns det något knep förutom salvor mot detta?

Leif Bjermer:
Du nämner inte hur gammal han är. Med så mycket besvär kan det vara aktuellt med kortisonbehandling, både som tablett och som salvor. Till hösten bör man överväga start av allergivacinering.

 

Gabriel: Hej, Går det att träna löpning vid pollenallergi? Jag har kliande ögon och nästäppa. MVH Gabriel

Leif Bjermer:
När Du löper ute med mycket pollen i luften ökar Du intaget av pollen i luftvägarna 10-20 ggr. Om Du har pollenallergi, ffa med tendens till symptom när Du springer ute, kan det vara reekommendabelt att vänta med uteträning tills pollennivåerna har sjunkit.

 

Rocky: Vilka krav kan man ställa på vården för att få sin pollenallergi utredd? När jag ringt vårdcentralen om mina problem, så säger de att de inte gör något utan att man skall experimentera själv med receptfri medicin. Någon koll om vad man var allergisk mot var utesluten(!).

Leif Bjermer:
Det är ok att experimentera själv, men när det är gjort och Du fortfarande har symptom, ja då bör Du ge besked. "Hälsan tiger" är ett dåligt uttryck i detta fallet. OM inte patienter talar om att de har besvär tropts att de prövat "receptfritt" kommer vi aldrig att få till en acceptabel vård för många med pollenbesvär.

 

Martin: Hur länge förväntas halterna av björkpollen vara så här höga?

Leif Bjermer:
Räkna med att toppen är nådd men att vi får leva med höga nivåer några veckor till, Sedan blir nivåerna något lägre, lagom till att gräset börjar blomma!!

 

Pollen: Hej 1. Finns det anledning att prova olika antihistamin? Den jag har provat upplever jag inte hjälper så mycket. Ögondropparna gör mig irriterad i ögonen 2. Ska man försöka undvika antihistaminet och bara ta "om man verkligen måste"? Eller är det bättre för kroppen att ta det även vid små besvär?

Leif Bjermer: Någon tolerans mot antihistamintabletter vet jag inte om, så regelbunden behandling är att föredra. Ingen stor skillnad mellan de olika preparataten varför Du sannolikt behöver komplettera istället för att byta ut. Ta kontakt med läkare!

 

B Grönvall: Hej! Har haft hösnuva (gräspollen, timotej) sedan tidigt 50-tal och använt Teldanex och Telfast med huvudbeståndsdel fexofenadin. Vad ersätter den medicinen då jag har fått negativt svar på apoteket. Det har fungerat bra med de medicinerna.

Leif Bjermer:
Allegra är det närmaste receptfria Du kan ta.

 

Anna: Jag har provat allergitablett och kortisonspray i näsan och det här fungerar dåligt. Finns det någon bättre behandling som är mer enkel? Allergispruta vill jag inte börja med, då det tar lång tid och jag reser mycket i mitt jobb.

Leif Bjermer: Hej Anna
Det finns idag tablett och droppar både mot gräs samt björk (sublingual allergivaccinering). Bra alternativ där allergivaccinering är indicerat och där man p g a mycket resande har svårt att möta upp för att erhålla sprutor.

 

Lider!: Upplever att det tycks vara en stor differans på hjälpen man får av vården (siffror tyder på det). Vaccinering kostar och man vill hålla igen kostnaderna. Känner att jag har svårt att "bevisa" mitt behov. Men en PEF mätning visade 200 ist för 400 och DET är inte mitt största problem. Det är näsan!

Leif Bjermer:
PEF är en sak, grad av astmakontroll en annan. Astma är i sig en riskfaktor när man ger allergivaccinering och det är viktigt att astman är gott kontrollerad, fram för allt i starten. Vid fall där man har en samtidigt dåligt kontrollerad astma bör man kräva att få bli bedömd hos en specialist.

 

Karin: Hej! Jag är allergisk mot björkpollen och medicinerar just nu tabletter, nässpray och ögondroppar, alltså allt som finns att köpa receptfritt. Den senaste veckan har varit mycket besvärlig. Kan man göra något mer för att lindra besvären?

Leif Bjermer: Undivika grad av exponering. Hålla koll på pollennivåerna och anpassa dagsrutinerna därefter
Undvik kraftig utomhusansträngning vid höga pollenhalter i luften.
Vädra inte lakan ute och se till att det inte blåser in pollen i sovrummet.
Tvätta håret på kvällen i stället för på morgonen, för att minska pollenmängd på kvällen.
Om Du har mycklet problem, be om kompletterande behandling hos doktor.

 

fredrik: Hej, jag har haft gräsallergi i snart 15 år. Kan allergin gå över av sig själv? Hur ser forskningen ut på nya mediciner?

Leif Bjermer: De flesta upplever att allergibesvären minskr något när man blir äldre, men som i de flesta fall, inga regler utan undantag. Det vi förväntar oss under de kommande åren är en mer komplett möjlighet till att ge immunterapi som tabletter eller droppar. Allt för få av de som verkligen har behovet får denna behandling idag.

 

Tom: Finns det några risker med hyposensibilisering på en 7-åring?

Leif Bjermer:
Riskerna är inte så mycket kopplade till ålder utan mer på tillståndet i övrigt. Man bör t ex inte ha en dåligt kontrollerad astma, men det gäller alla åldrar. Utfört med etablerade rutiner är risken mycket liten.

 

Anna: Min son (14 år) meddelade mig just idag att han kände det i näsan och öron att pollenet är luften igen. Kan han använda några av de receptfria medlen från apoteket som du nämnde (dvs vuxenmedel)? Han brukar också ofta vara "snuvig" på morgonen.

Leif Bjermer: Antihistaminer har goda terapeutiska marginaler och det är inte ovanligt att man dubblar dosen och i vissa fall (kontrollerat) ger högre doser. En 14-åring är "nästan vuxen" och bör kunna klara vuxendoser av antihistamin och lokala preparat.

 

Karin: Tack för svar! Vår son är 10 år....kan man börja med allergivacinering då? Får nog ge honom lite kortisontabletter i eftermiddag.

Leif Bjermer:
10 år är inga problem

 

 

Anders: Varför talas det så lite om "Bioresonans" i Sverige ? Detta är en godkänd behandlingsform i de flesta EU-länder och t.o.m. i USA, Canada, Japan. Jag genomgick 5 behandlingar á 30 min i Malmö. Är sedan 3 år helt besvärsfri. Innan var jag extremt allergisk mot häst, hund, katt, gräs. Har 2 katter nu:-

Leif Bjermer: Bioresonans är en alternativ metod. Glädjer mig att Du blivit hjälpt. För att jag skall kunna rekommendera metoden behöver jag kontrollerade studier som visar att den har effekt.

 

Plingan: Hej! Min dotter på fem år har tydliga symtom på pollenallergi med svullna ögon och rinnande näsa. Har ögondroppar och nässpray. Ögondropparna ska hon ta fyra gånger om dagen. Men på dagis säger dom att de ej får ge, trots att det är receptfritt?! Nu känner jag att jag måste komma till dagis och själv ge henne, annars får hon det outhärdligt under dagen. Vad tycker du är rimligt? Ska det vara såhär? Tack!

Leif Bjermer: Detta är ett stort problem och felaktigt agerat från Dagis sida. En del dagis vägrar ge "medicin" till barn då de menar att "sjuka ungar" skall vara hemma och ej på dagis. En helt förkastlig ide! En del försökert sedan gömma sig bakom argument att man inte vill "ta ansvar för eventuell felmedicinering". Också detta ett pseudoargument som inte bör godtas. För en del allergiska barn kan felaktig mat vara väl så "farlig". Här är det således viktigt med god dialog framför principer!

 

Nova: Har pollenallergi sedan många år och medicinerar just nu för fullt ( har gjort den senaste månaden) med tabletter, ögondroppar, nässpray samt astmamedicin. Men jag ändå väldigt påverkad av allergin. Finns det något mer att göra?

Leif Bjermer: Allergiveccinering är nästa steg och Du bör under perioden när Du har det som värst få kompletterande behandling, både avseende Din astma samt Din allergi som ger onödig trötthet. Sannolikt behöver Du kortison i tablettform, evetuellt komplettering med antileukotrienbehandling.

 

Kalle: Hej, Jag utvecklade pollenallergi med tiden. Kan den botas helt med tiden? Jag har som barn haft astma och har symtomen fortfarande kvar. Ååverkar pollenallergi min astmaproblematik? När får man vaccinera sig mot pollenallergi? Tack// Kalle

Leif Bjermer: Pollenallergi kan som Du själv antyder utveckla sig till astma och studier har visat att allergivaccinering kan bryta denna utveckling. Du bör således söka hjälp.

 

OM: Hej, jag sitter idag hemma med astma pga allergi. Har fått kortisonspruta i år, en 4-årig behandling mot pollen allergi (björk och gräs) men det hjälper inte, tas inte riktig på allvar heller när jag ringer vården. Annan typ av hjälp?

Leif Bjermer: Trist höra att Du inte får den hjälp, Du har rätt till. Stå på Dig. Med så mycket besvär som Du beskriver har Du rätt till kompletterande behandling och sannolikt behov av immunvaccinering.

 

Ann Hedman: Vill bara inflika att desloratadine finns receptfritt sedan 2014.

Leif Bjermer: Tack för info! Fortfarande inte uppdaterat på apotekets hemsida.

 

 

Christian: Hej, jag är 36 år gammal och blev allergisk för c:a fem år sedan. Är det vanligt? Framför allt björk/äpple (stenfrukter). Har aldrig varit allergisk mot något överhuvudtaget tidigare. Hur stora är chanserna att allergin försvinner igen eller kan den bli värre (fler allergier)?

Leif Bjermer: Korsallergi kan uppstå också i vuxenålder, som enda tecken på att man har en viss grad av pollenallergi. Som regel rör det sig om reaktion på ett pollenliknande allergen och inte mot själva huvudallergenet (t ex äpple). Om det rör sig om en mer ospecifik korsreaktion, kan Du som regel äta kokt men ej rå frukt. Om Du även reagerer mot kokt frukt är risken större för allvarlig reaktion och prognosen är mer osäker.

 

Allergi: Hej, finns det något sätt att bli helt fri från pollenallergi?

Leif Bjermer: Många som får allergivaccinering upplever att deras besvär minskar och ibland helt försvinner under många år. Skillnaden är dock stor mellan olika individer.

 

Anna: Har björkar utanför mitt vardagsrum som jag haft problem med ett antal år. Av någon anledning som jag inte förstår känner jag inte av det i år. Vad kan ha hänt?

Leif Bjermer: Intressant. Kan ha betydelse hur de står i förhållande till vindriktningen. Sedan kan Din reaktionförmåga (grad av tolerans) ha påverkats.

 

Dina: Hej, Vad är det för skillnad mellan de olika antihistamintabletterna? Vad ska man börja med?

Leif Bjermer: Ingen större skillnad, möjligen med undantag för desloratadin som har en något mindre risk för att ge trötthet. I de flesta fall är det dock ingen betydelse vilket preparat man tar. Med samma kemiska preparat, t ex loratadin eller cetirizin, välj det billigaste!

 

Ola: Hårt ansatt av björken just nu; förutom att hålla sig inomhus, ta dubbla Clarityn och spraya näsan, finns det något mer man kan göra. Något bättre att använda (helst receptfritt)?

Leif Bjermer: Du nämner inte med vad Du sprayar näsan. Använd inte avsvällande typ nezeril, Otrivin, utan lokalt verkande kortison typ Nasonex, Rhinocort.

 

Brita grönvall: Jag har sedan många år använt först Teldanex och sedan Telfast 180,vars huvudbeståndsdel är fexofenadin, mot hösnuva. Reagerar på gräspollen, timotej. Det är svårt att få dessa preparat. Har de blivit ersatta och i så fall med vilket läkemedel. Jag blir hjälpt av dem. Jag är för gammal att behöva pr

Leif Bjermer:
Allegra 120 mg (1½ tablett dagligen) så får Du i princip detsamma.

 

Per: Hej Leif! Har haft allergi i 19 år, och min björkpollenallergi har blivit värre med åren. Jag använder receptfri certiriztablett + livostin (nässprej) och Blox4 dagligen, men det hjälper inte mycket, svalg, näsa och ögon kliar och rinner. Kan kortisonbehandling eller "immunterapi" vara nästa steg?

Leif Bjermer: Absolut,.. Be om en bedömning och eventuellt uppstart av behandling i god tid, d v s nu till hösten efter att denna pollesäsong är över

 

karin: Tröttheten och håglösheten tycker jag är det värsta...varför är det så? Hjälper egentligen receptfria tabletter...finns det någon riktigt säker BRA medicin?

Leif Bjermer:
Detta är ett mycket spännande forskningsområde. Allergin påverkar kroppen och ger psykisk påverkan hos en del i mycket hög grad. Barn med allergi trötthet presterar sämre i skolan och vi vuxna blir lättirriterade, får koncentrationssvårigheter och kan även i vissa fall få depressiva besvär. Kortison, antileukotriener och fram för allt allergivaccinering är det som brukar ge bäst effekt

 

OM: Om man har fått immunvaccinering och hjälpte bara några år, kan man ta den igen?

Leif Bjermer: Ja, mycket tyder på att vi i framtiden får en något annorluna modell för vaccinering, och att man hos en del kan behöva bostra upp effekten efter några år. Idag behandlar vi ganska konservativt, tre år och sedan slut.

 

Stefan: Trots receptbelagda allergitabletter och nässpray så rinner min näsa och det kliar i både näsa och hals just nu. Finns det någon allergimedicin som faktiskt hjälper fullt ut? Handlar det om att prova olika märken tills man hittar något som funkar? Är allergisk mot björkpollen, kvalster och katt.

Leif Bjermer: OM inte dessa mediciner hjälper behöver Du komplettera och bedömas av läkare. I vilken grad Din katt- och kvalsterallergi, hjälper till att sänka reaktionströskeln, mer är nödvändigt, behöver också bedömas.

 

Ralf: Hej!Vår lilla tvååring verkar klart pollenpåverkad, mestadels näsan som rinner och lätt kli i ögonen. Hon andas djupt och rossligt när hon sover och vanligt nässprej hjälper henne att sova bättre, men finns det receptfria läkemedel som skulle hjälpa bättre som är lämpliga för en tvååring?

Leif Bjermer: Att hon också rosslar på natten indikerar ett absuolut behov av att få en bedömning hos läkare. "Vanliga" nässprayer, typ nexeril, otrivin är definitivt icke rekommendabelt att man tar över längre tid. Låter som att hon skulle behöva astmabehandling, regelbunden antihistaimin samt antilekotrienbehandling. Perioder med näskortison kan också behövas men här är det absolut behov av att Ni får proffesionell hjälp så snart som möjligt.

 

Apricot: Hej! Jag fick björk- och gräsallergi ca 1997, när jag var 35 år. Efter ett par år insåg jag att allergireaktionen försvann om jag tvättade näsa och ögon. Så i 10-12 år har jag tvättat mig varje gång jag varit ute. Nu verkar min allergi försvinna. Har jag betingat bort den? Är det möjligt?

Leif Bjermer: Att minska mängden pollen i ansiktet och ibland att skölja näsan med koksalt är enkla men ibland mycket effektiva tilltag. Viktigt att tänka på när diskussionen mest handlar om olika medicinska behandlingsalternativ.

Gå till toppen