Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lång kamp banade väg för nytt minoritetsfolk

Ett nytt minoritetsfolk har erkänts i Storbritannien, cornish people. Det är folket nere på Storbritanniens sydvästra spets, Cornwall, som efter lång kamp får en officiell stämpel på sin särprägel.

Dans, uppläsning av poesi på språket korniska och några pints ”cornish” stod på schemat efter att beskedet om den nya statusen för regionen kom. Erkännandet kommer efter flera års påtryckningar från bland annat Cornwalls självständighetsparti, Mebyon Kernow, och innebär att folket i Cornwall får samma status och rättigheter som skottar, irländare och walesare i Storbritannien.
– Det här är en stolt dag för Cornwall, sade Mebyon Kernows ordförande Dick Cole.
Mebyon Kernow vill att Cornwall ska få ett större oberoende, men går inte så långt att man helt vill bryta sig loss från Storbritannien. De trycker på att folket i Cornwall har ett kulturellt arv som skiljer sig från det engelska och att man har ett eget språk.
Beslutet att godkänna minoritetsstatus tas av Europarådet. Det officiella erkännandet innebär bland annat att regeringen är tvingad att ta hänsyn till vad folket i Cornwall tycker när den fattar beslut. Dessutom är en av punkterna i EU:s konvention om mänskliga rättigheter att minoriteter ska skyddas från diskriminering och att deras kultur och identitet bevaras.
Men minoritetsstämpeln innebär inte att Cornwall får mer pengar från den brittiska budgeten eller ett större oberoende.
Gå till toppen