Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Mount Everest ska växa på Lindängen

Idag: en bordsgran. Imorgon: ett jätteträd.
I dagarna planterade skolbarn tjugotalet mammutträd i Barnens skog. Resultatet kan stå sig i tretusen år.

De mörkgröna barren vajar lätt i blåsten när det lilla trädet sänks ner i planteringsgropen. Eleverna i klass 7–9 da på Lindängeskolans särskola slänger på några nävar jord.
– Är vi klara nu? frågar landskapsingenjören Patrick Bellan.
– Nej! svarar 14-åriga Julia Larsson.
– Vad ska vi göra mer?
– Vattna!
Julia Larsson grabbar tag i den gröna vattenkannan och häller på en rejäl skvätt. Hon har övat plantering på skolan – kluvit tomater och paprikor, plockat ut frön och drivit upp plantor – och vet precis vad som krävs för att det gröna ska växa och trivas.
Än så länge är mammutträdet knappt halvannan meter högt, men plantan rymmer en växtkraft av oslagbara mått. Mammutträdet är den till volymen största levande organismen på jorden, och beräknas kunna bli minst fyrtio meter högt i Sverge. Klass 7–9 da har gett sitt exemplar det likaledes storstilade namnet Mount Everest.
– Vi valde mellan många namn – Damm, Päronsaft och Knackapå. Jag gillade Knackapå, men Mount Everest fick flest röster. Det är ju det högsta berget, säger trettonåriga Zahida Sherif.
Omran Shafisadha hänger en namnskylt i trädets topp och klassen fullbordar ceremonin med hurrarop och en spontan regndans.
Mammutträdbeståndet i Millennieskogen är med sina 260 blivande jätteträd Sveriges, kanske norra Europas, största. Vilt växer trädet bara i delar av bergskedjan Sierra Nevada, Kalifornien. I Millennieskogen planterades de första sju träden för fjorton år sedan, och de tornar redan upp sig högt över de mindre trädens toppar, runt åtta meter över marken.
– Vi blev väldigt förvånade över att de växte så bra. Det peppade oss att plocka upp den tråden och beställa fler, berättar landskapsarkitekten Magnus Svensson.
Millennieskogens elva hektar är den första etappen i Lindängelunds rekreationsområde och ska så småningom utgöra en del av en framtida botanisk trädgård.
– Därför känns det naturligt att satsa på lite ovanligare trädslag, säger skogens projektledare Camilla Anderson.
– Mammutträdet har redan blivit lite av en symbol för skogen – en bra sådan. Temat är ju kontemplativ urskog, och mammutträdet är ett träd från dinosauriernas tidevarv.

Mammutträdet

Mammutträdet, Sequoiadendron giganteum, är världens volymmässigt största träd.
Det är den enda nu existerande arten av mammutträdsläktet, som har funnits på jorden i 180 miljoner år.
Dess närmaste släkting är det amerikanska redwoodträdet.
Trädet kan bli över 3 000 år gammalt och det är därmed en av världens äldsta organismer.
Mammutträdet kan bli närmare 90 meter högt och över 17 meter i diameter, med upp till 90 centimeter tjock bark.
Mammuträdet växer vilt i Sierra Nevada i Kalifornien.
I Malmö finns enstaka vuxna exemplar av trädet, bland annat på Beritta Gurrisgatan i Fridhem.

Barnens skog

Under onsdagen och torsdagen planterade 450 elever i årskurs F–6 på Lindängeskolan och Högaholmsskolan träd i Barnens skog, en blivande urskog med mammutträd och kinesisk sekvoja, i Millennieskogen.

Ett tjugotal skolklasser planterade och namngav sitt eget träd.

Gå till toppen