Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Svarta lådan rymde en stor konstupplevelse

Danmark är just nu bäst i världen på så kallade friformsrollspel – korta, berättelsestarka scenarier man spelar på en sittning, utan tunga regelsystem med tärningar, och utan att klä ut sig, vilket man gör på lajv. Eftersom spelkonvent ofta arrangeras på skolor spelas friform av tradition i tomma klassrum. De vardagliga miljöerna spelar ingen roll. En handfull spelare, ofta under ledning av en spelledare, fantiserar fram allt annat under spelets gång.
Jag tillbringade påsklovet i Hobro på spelkonventet Fastaval med nästan sjuhundra andra besökare och frivilliga som städade, lagade mat, drev två barer och en alkoholfri ungdomslounge, designade tolv nya brädspel, skrev tretusen sidor material till ett trettiotal nya rollspel, och förvandlade dem alla till levande berättelser genom att spela dem i smågrupper tillsammans.
Jag fick flyga stridsflygplan med andra kvinnliga piloter under andra världskriget och gråta vredestårar när WASP-kåren lades ner. Jag blev en förlossningsdeprimerad mor som drevs till vansinne av den ohygglige Mannen med den Svarta Barnvagnen som smög omkring i villaområdet. Och jag var en liten pojke som tillsammans med sina vänner hittar en gammal robot.
Det sistnämnda scenariot, Stories from Bona: The Robot, var skrivet av danskarna Jesper Bisgaard, René Toft och Ulrik Høyer Kold, men utspelade sig i ett alternativt svenskt åttiotal – en värld inspirerad av Simon Stålenhags fantastiska målningar som fått stor spridning på nätet. Vi var två finländare, en dansk, och två amerikaner i min spelgrupp och ingen av oss var väl under 27 år gammal.
The Robot är en alldeles enkel historia om två medelklassbarn med en våldsamt disciplinär pappa och deras två bästisar, vars i och för sig kärleksfulla familj är på vippen att förlora det lilla de har till alkohol och cancer. Alla barnen är svikna av vuxensamhället på olika sätt och precis unga nog för att inte helt förstå konsekvenserna av att, till exempel, med hjälp av sin nya robot angripa poliserna som kommit för att vräka deras föräldrar.
I en tidig scen tog den äldsta pojken ut sin frustration på oss andra genom att småtaskigt ständigt ändra reglerna på deras lekar, och tvinga de yngre att röka. ”Om du inte röker är din pappa alkoholist”, sa spelaren i sin tolvåriga rolls tonfall. Och samtidigt som min roll bevittnade och teg med ont i magen, föll jag bakåt i mitt eget liv och mindes. Precis så där var det ju att vara barn. Precis sådana omöjliga val kunde äldre kompisar fritt tvinga på en. Det blev en stark konstupplevelse.
Friform spelas idag allt oftare också på teatrars blackboxscener med ljus- och ljudeffekter – men det rör sig inte om en teaterform. Det finns inga repetitioner, ingen konventionell publik, vem som helst får prova och man behöver inte vara ”bra”. Att Köpenhamn är ett kreativt epicentrum för den här deltagarkulturformen har också givit avtryck Malmö, så om du är lockad av rollspel för vuxna är det lätt att prova – sök Blackbox Malmö på Facebook!

Tre vägar till friformsrollspel:

Hemmaplan: Spela danska, svenska och internationella blackbox-scenarier hos vänliga Blackbox Malmö. Strålande sätt att doppa tårna! Sydcon (1-3 augusti) är ett mångsidigt spelkonvent som också kör nordisk friform.
www.facebook.com/blackboxmlm
www.sydcon.sverok.net/
Festivaler: På dedikerade Blackbox/friformsfestivaler spelar du ett eller några scenarier om dagen. Kolla in Grenselandet (Oslo, oktober), Stockholm Scenario Festival och Blackbox Copenhagen (november) och Black Box Horsens (februari).
www.grenselandet.net/
http://scenariofestival.se/
http://hoegdall.wix.com/blackbox
Sajter: Om du redan har en spelgrupp och letar efter spel dokumenterar Alexandria den danska scenen. 429 scenarier till fri nedladdning, många även på engelska. Det internationella författarkollektivet Vi åker Jeep (som jag tillhör utan att själv ha skrivit något) bjuder på många scenarier på svenska.
Alexandria.dk
Jeepen.org
Gå till toppen