Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bra hemmabio för tiotusen kronor

Om hemmabion har en budget på tiotusen kronor går det att tjäna mycket på att hoppa över subbasen. En bra bashögtalare kan du ju alltid köpa till efteråt.

Tiotusen är smärtgränsen för många när de ska shoppa högtalare till hemmabion. Man behöver ju trots allt blurayspelare och hemmabioförstärkare också. Det finns många högtalare att välja på, men det slutar ofta med att man letar bland mindre system, av typen subbas/satellithögtalare.
Sådana små system duger väl i och för sig till film. Men de små satelliterna har begränsat med ljudtryck och musik kan snabbt bli mer irritation än inspiration.
Genom att hoppa över subbasen helt och hållet får man råd med större och bättre högtalare. Golvhögtalare längst fram ger ett mer massivt ljud när man lyssnar på musik i stereo. En större centerhögtalare gör dialogen fylligare när man tittar på film, och man ska inte heller underskatta vikten av bakhögtalare av viss storlek. Ett större högtalarsystem av hög kvalitet ger helt enkelt bättre och mer intensiva upplevelser.
Därmed inte sagt att du inte vill ha en subbas längre fram, som återger de häftigaste baseffekterna i film och musik med ännu större tyngd. Tänk då på att subbasen inte behöver komma från samma märke som resten av högtalarna. Det finns flera tillverkare som är specialiserade på subbasar, bland annat SVS, REL och Velodyne.

Argon 6000 5.0: Billigt på alla sätt och vis

Hela ljudet för halva priset, utlovas det från testets billigaste deltagare. Det är inte riktigt sant. Argon-systemet är ett stort lyft från alla billiga plastsystem. Men jämfört med andra system i detta test kommer Argon till korta. Toppen av diskantregistret är bortslipat, vilket ger en mer instängd ljudbild. Dessutom låter basregistret en smula grötigt. Och rent utseendemässigt är högtalarna ospännande. Med tanke på att Argon kostar hälften så mycket som de dyraste systemen är detta inte helt fel, bortsett från att Dynavoice kostar ett par hundralappar mindre men låter väsentligt bättre.
Fronthögtalare: Argon 6355FS – 3 400 kronor.
Centerhögtalare: Argon 6344C – 900 kronor.
Bakhögtalare: Argon ARG6350 – 1 400 kronor.
Plus: Argon ger en försmak av hur mycket mer man får genom att hoppa över de minsta sub/sat-systemen och alla kompletta system av plast. Större och mer massivt ljud fyller rummet bättre.
Minus: Dessvärre framträder inte övertonerna tillräckligt bra, så ljudbilden blir lite instängd. Basen låter grötig och utseendet är ganska oinspirerande.
Totalpris: 5 700 kronor.
Betyg: 4(6).

Dynavoice Challenger 5.0:Dynamik till fyndpris

Dynavoice har ett potent högtalarpaket som kostar hälften så mycket som konkurrenterna. Även om det är lätt att glömma så har vi jämfört Dynavoice-systemet med åtskilligt dyrare konkurrenter och det klarar sig imponerande väl. Ljudmässigt är M-65 och kompani lika exakta och detaljerade som testets bästa, men har ett stort, kraftfullt ljud med massvis bas som är väldigt lätt att tycka om. Speciellt med film, som favoriserar lite extra tryck och volym, lyckas Dynavoice fint tack vare de stora och potenta fronthögtalarna.
Fronthögtalare: Dynavoice M-65 EX V.4 – 3 200 kronor.
Centerhögtalare: Dynavoice C-5 EX V.4 – 800 kronor.
Bakhögtalare: Dynavoice S-5 EX V.4 – 1 000 kronor.
Plus: Här får du stora och kraftiga högtalare med rejäl tyngd i basen och en förmåga att dundra till när filmeffekterna kräver det.
Minus: Storleken och slagkraften sker lite på bekostnad av precisionen. Basen är inte alltid lika taktfast och de minsta detaljerna uteblir. Å andra sidan är detta ett system som ger väldigt mycket ljud för pengarna.
Totalpris: 5 000 kronor.
Betyg: 5(6).

Tannoy Mercury 5.0: Mer musikaliskt än macho

Tannoys högtalarpaket är fullt av fina kvaliteter, och speciellt till musik i stereo och multikanal är det ett fint system. Filmljud och action föredrar emellertid lite mer aggression och auktoritet än vad vi upplever från de här högtalarna. Ljudbilden är lite för försiktig och tillbakadragen för att verkligen engagera. Men detta ett ypperligt allroundsystem för musik och film för dig som ändå inte tänker skrämma vettet ur grannen.

Fronthögtalare: Tannoy Mercury V4i – 5 200 kronor.

Centerhögtalare: Tannoy Mercury VCi – 1 800 kronor.

Bakhögtalare: Tannoy Mercury V1i – 2 100 kronor.

Plus: Tannoy-högtalarna levererar en stor och fyllig ljudbild, med fint fokus och mycket fin detaljupplösning. Klangbalansen är varm vilket gör att de här högtalarna passar bra till varierad musik.

Minus: Mercury-kombinationen saknar lite råhet och lyckas inte riktigt att få nackhåren att resa sig när det verkligen gäller. Det finns utmanare med mer energi, dynamik och detaljer som sammantaget har ett mer fängslande filmljud.

Totalpris: 9 100 kronor.

Betyg: 5(6).

Cerwin-Vega XLS 5.0:Tufft basmuller

Ska du spela högt är det Cerwin-Vega som gäller. Men film och musik behöver andra kvaliteter också. Cerwin-Vega har verkligen slagkraft i basregistret. Problemet är att XLS-28 inte kan mycket mer än så. En puckel i basregistret maskerar det väsentliga mellanregistret, så att sångröster och filmdialoger låter instängda. Även rock och action förtjänar bättre tryck längre upp i tonregistret. Det här högtalarsystemet är absolut rytmiskt och kan låta tufft, men behöver en hemmabioförstärkare med rumskorrektion för att få bättre tonal balans.

Fronthögtalare: Cerwin-Vega XLS-28 – 5 500 kronor.

Centerhögtalare: Cerwin-Vega XLS-6C – 1 800 kronor.

Bakhögtalare: Cerwin-Vega XLS-6 – 2 200 kronor.

Plus: Med en tillräckligt kraftig förstärkare kan de här högtalarna spela högt, med en bas som känns rent fysiskt i kroppen.

Minus: Här finns varken övertoner eller undertoner. Inte så mycket mellanregister heller, om sanningen ska fram. Högtalarna har ett ganska så monotont basregister och öppnar sig aldrig på vare sig film eller musik.

Totalpris: 9 500 kronor.

Betyg: 3(6).

Q Acoustics 2000i 5.0: Vitklädda riddare

Engelska Q Acoustics har som mål att vara ett av världens bästa högtalarmärken i förhållande till priserna. Det är höga ambitioner, men konceptet tycks fungera. Högtalarna från Q Acoustics har inte bara en tilltalande design, de framstår också som mycket välgjorda rent ljudmässigt, med en stram, dynamisk och upplöst karaktär som får fram massor av detaljer i både film- och musiksammanhang. Av alla testets system är detta det som är bäst med musik, och rangordnas dessutom bland de högsta med rent och skärt filmljud.

Fronthögtalare: Q Acoustics 2050i – 7 000 kronor.

Centerhögtalare: Q Acoustics 2000Ci – 1 500 kronor.

Bakhögtalare: Q Acoustics 2010i – 2 000 kronor.

Plus: Q Acoustics högtalare har snygg design, rejäl byggkvalitet och framför allt ett väldigt imponerande ljud med massor av detaljer, öppna och klara röster och en fyllig bas.

Minus: De civiliserade britterna låter utmärkt med musik, men kan ibland vara väl försiktiga i de hårdaste filmscenerna.

Totalpris: 10 500 kronor.

Betyg: 6(6).

Klipsch Reference 5.0: Gott som guld

Action, drama, jazz eller rock, du kan inte hamna fel med Klipsch. Klipsch RF-52 II är inte alls långtifrån sina storebröder RF-62 II, tack vare sin dynamiska och livliga spelstil. Horndiskanten är en naturlig del av ljudbilden. Både sångröster och filmdialog framträder tydligt och bakhögtalarna har en kraftfull återgivning av basrytmer och explosioner, tack vare bipolära diskanter. Centerhögtalaren går inte våldsamt djupt, så dirigera gärna om centerkanalens basfrekvenser till fronthögtalarna eller en subbas. Detta är ett extremt bra allroundsystem.

Fronthögtalare: Klipsch RF-52 II – 7 000 kronor.

Centerhögtalare: Klipsch RC-42 II – 2 500 kronor.

Bakhögtalare: Klipsch RS-41 II – 3 500 kronor.

Plus: Högtalarna gör förvånansvärt mycket väsen av sig. Både film och musik återges med stor fysik. Responsen är mycket snabb, så att trummor och kulsvärmar smäller till hårt och snabbt. Tonerna hänger ihop fint och särskilt blåsinstrument är imponerande.

Minus: Centerhögtalaren går inte våldsamt djupt i basen. Storebror RC-52 II kan övervägas.

Totalpris: 13 000 kronor.

Betyg: 6(6).

Gå till toppen