Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det lönar sig att inte ge upp”

Linda Vasel är en av 34 som valts ut till regionens Entreprenör i Skåne 2014 som i år har siktet inställt på de kreativa näringarna. I den gamla skolan i Östra Kärrstorp utanför Sjöbo skapar hon haute couture.

Berätta, vad gör du?
– Jag designar och syr kläder, främst för kvinnor. Jag är ensam och gör allt själv så jag kan inte ha en vår- och en vinterkollektion, min är en löpande kollektion som sakta byggs ut. Jag hoppas att i år kunna lägga ut tillverkningen, men jag vill ha den nära så att jag har kontroll över den.
Vad betyder det att vara uttagen till Entreprenör i Skåne 2014?
– Det betyder inte minst att jag får ett nytt nätverk, vi har bara träffats en gång hittills men det känns redan bra.
Du har kommit ut med en bok snart. Vad handlar den om?
– Det är en bok om design och designer i form av frågor, med svar. Man kan använda den som ett Trivial Pursuit.
Hur är det att arbeta inom de kreativa näringarna i Sjöbo?
– Det syns kanske inte på ytan, men det händer massor här. Det känns som om det finns någon form av kreativt företag i nästan varje hörn.
Hur hamnade du i Östra Kärrstorps skola?
– Vi bodde i en lägenhet i Malmö, men den blev för trång när jag började bre ut mig med mina maskiner och tyger. Det var så dyrt att hyra en lokal i Malmö så vi sålde lägenheten och hyrde ett hus i Brandstad, byn här intill. En dag hittade min sambo skolan och lärarbostaden som båda var till salu.
Vad är din drivkraft?
– Den första är rent egoistisk; jag måste arbeta med mina händer. Men den stora tillfredsställelsen är att se en kund må bra i mina kläder. Den känslan är obeskrivlig.
Vad har du för utbildning?
– Jag har gått en femårig utbildning på Danmarks designskola i Köpenhamn, efter tre år fick man välja gren och då valde jag textil. Jag sneglade även på arkitektur, men det blev mode till slut.
Vem är din förebild?
– Jag har ingen specifik person som förebild. Det är istället alla starka kvinnor som vågat gå emot sin tid och ha en egen stil som inte var riktigt tillåten.
Vad ville du bli när du var liten?
– Jag har alltid tecknat och målat och först ville jag jobba på en konsthall. Jag gick kulturvetarprogrammet i Göteborg och på konstskola. Men när jag praktiserade på Rooseum insåg jag att jag ville skapa något själv och då sökte jag in på Danmarks designskola.
Nämn en viktig lärdom från din barndom!
– Jag har alltid varit envis, till mina föräldrars vånda. Men jag har lärt mig att det lönar sig att inte ge upp, att alltid försöka en gång till.
Hur föds ett nytt plagg?
– Det börjar som en idé i huvudet. Ofta handlar det om en krage eller en ärm som jag funderar på. Sen börjar skissandet, men det blir nästan alltid något annat när jag börjar drapera tyget.
Vilket är ditt favoritmaterial?
– Ull. Det är så skulpturalt, jag älskar att ånga fram former av ylletyg.

Linda Vasel

Aktuell med: En av 34 unga entreprenörer som valts ut till Region Skånes Entreprenör 2014, ett program som ger entreprenörerna möjlighet att utveckla sin affärsidé genom nya kontakter med rådgivningsaktörer, presentation av nya affärsmöjligheter och tillgång ett nätverk av entreprenörer.
Ålder: 35 år.
Bor: I Östra Kärrstorps skola i Sjöbo med sambo och två katter.
Fritid: ”Just nu handlar fritiden mycket om att renovera huset som vi köpte för två år sedan.”
Var hittar du din inspiration i vardagen? ”I min ateljé, det är härligt att ha tillgång till allt och kunna dra fram tyger när jag vill. Innan var jag tvungen att ha sakerna nerpackade.”
Gå till toppen