Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kajsas ägare vill inte betala polisnotan

Krokodilen Kajsa stortrivs i England. Men Malmöbon som i tio års tid hade henne i sitt växthus, vägrar att betala polisens krokodilnota på 23 500 kronor.
– Han vill bara betala för avlivning, säger Marie-Louise Törnblad på polisen.

I februari i år flögs Kajsa till England, där hon har fått ett nytt hem på reptilvännen Shaun Foggetts krokodilzoo Crocodiles of the world foundation.
”Hon mår bra och trivs med sitt nya liv i England. Hon äter bra också. Eftersom hon är mycket större än mina andra nilkrokodiler, får hon inte träffa dem förrän i slutet av året. Annars skulle hon kunna skada eller till och med döda småkrokodilerna,” skriver Shaun Foggett i ett e-brev till Sydsvenskan.
Enligt 35 § djurskyddslagen ska djurägaren ta kostnaderna för ett djur som omhändertas av djurskyddsskäl.
Polismyndigheten har därför skickat en nota på 23 500 kronor till Malmöbon som tidigare ägde Kajsa. Notan motsvarar bara en bråkdel av vad krokodilvården egentligen har kostat.
”Uppstallning” av krokodil kostar 600 kronor per dygn. Polisen kräver bara betalt för 22 dagar. Det rör tiden mellan beslut för omhändertagande och det datum, den 26 oktober, när föreningen Djurskyddet i Malmö och företaget Djurambulansen, tog beslutet att gå in och täcka krokodilkostnader.
Djurskyddet och Djurambulansen har bland annat betalat för krokodilens flygresa till England och för stallkostnader från 26 oktober i fjol till dess att flygresan blev av den 24 februari i år.
– Men den ursprungliga krokodilägaren bestrider vår nota. Han menar att han inte ville att djuret skulle stå uppstallat så länge, säger Marie-Louise Törnblad som handläggare djurärenden hos Skånepolisen.
Är Kajsas tidigare ägare beredd att betala något?
– Ja. Han har via ombud meddelat att han skulle kunna tänka sig att ta kostnaden för en avlivning.
Sydsvenskan har varit i kontakt med Kajsas tidigare ägare, som inte vill lämna några kommentarer.
– Han tycker att det är mycket pengar och en onödig kostnad. Han har medgivit att betala 3000 till 4000 kronor, det är vår uppskattning för vad en avlivning skulle ha kostat, säger hans advokat Mikael Sundman.
Men polisen står fast vid sitt krav. Och polisens djurhandläggare Marie-Louise Törnblad är mycket glad att Kajsa aldrig behövde avlivas.
– Jag lade ner jättemycket arbete. Jag hade kontakter i både Finland och Ungern innan det till slut löste sig i England. Därmed fick vi ett lyckligt slut på krokodilhistorien, säger hon.

Matades med överkörda djur

Sydsvenskan kunde i oktober avslöja att polisen hittat en två meter lång levande nilkrokodil i ett växthus i Malmös utkanter. I en frys i samma fastighet låg en död nilkrokodil.
Länsstyrelsen tog beslutet att omhänderta den levande krokodilen av djurskyddsskäl.
Den tidigare ägaren berättar i polisförhör att han matade krokodilen, som han kallade Kaj, med överkörda djur. Efter omhändertagandebeslut, fördes ”Kaj” till företaget Djurambulansen i Höganäs. En veterinärundersökning visade att det handlar om en hona, som därefter har kallats ”Kajsa”.
Gå till toppen