Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Om Socialdemokraterna höjer min skatt tänker jag sänka min lön

Det märks att det är valår och att Magdalena Andersson (S) försöker bli finansminister. Det går inte en dag utan att hon antingen sågar förslag med ”för sent och för lite” eller kommer med nya utspel.
Skribenten ser ett problem med Magdalena Anderssons och Socialdemokraternas politik och undrar vad det finns för incitament för honom att tjäna mer pengar.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Men miljonärerna då? Ja, det är där jag kommer in. Jag, som skall betala kalaset. Inte bara för pensionärerna utan alla ”hål” i budgeten ska ju täppas till av ”rika”.
Jag jobbar hårt och bor i en liten lägenhet i Malmö. Chefen sa att jag blivit befordrad och fått ett nytt jobb – med en miljon i lön per år. Som 44-årig karriärist som har slitit i tjugo år så är jag ändå rätt nöjd.
Men när är man rik i Sverige? Enligt SCB så fanns det 2011 47 538 personer med en årsinkomst över en miljon, men det finns runt 2 000 000 pensionärer. Så det går alltså drygt fyrtio pensionärer per miljonär. Är det bara jag som tycker att proportionerna är lite olyckliga?
Jag betalar 415 000 kronor i skatt, en sjuksköterska som tjänar en tredjedel av vad jag gör betalar 75 000 kronor i skatt. Jag tjänar tre gånger så mycket, men betalar nästan sex gånger mer i skatt. Är det bara jag som tycker att proportionerna är lite olyckliga?
Jag undrar vad Magdalena Andersson tycker är rimligt. Tio gånger mer?
Det är säkert hektiskt på Sveavägen 68 nu när ett val skall vinnas. Plakatpolitiken skärps: från pensionär till miljonär! Men den har ett problem. Den skapar ju incitament.
När min chef skulle berätta om min befordran så sa han att vi satsar 100 000 på dig i år! 100 000 mer i lön? Nej sa han, lönekostnad. 100 000 i lönekostnad motsvarar en löneökning på 76 000 och det är ju inte illa ändå! Fast på det så dras cirka 56 procent i marginalskatt. Kvar blir 2 800 kronor i månaden.
Men hur var det nu med incitamenten? Jo, med mer än tjugo år kvar av arbetslivet är jag vid en punkt där jag ifrågasätter om det är lönt att satsa mer. Nej, jag tror faktiskt att jag skall gå ner i lön, gå ner i arbetstid kanske. Höjer S min skatt så kommer jag att sänka min lön. Med lägre lön så får jag nog dra ner på mina kafébesök. Jag hoppas att kaféet inte behöver säga upp personal. Men risken är ju stor då en stor del av min lön går till konsumtion och nöjen.
Margaret Thatcher sa att problemet med socialism är att rätt som det är tar andras pengar slut. Hon hade rätt i det. Nu är mina pengar slut. Vi behöver fler personer i arbete.
Lars Karlsson
ekonomikonsult, Malmö
Gå till toppen