Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

26-åring gripen för mordförsök på islamfientlige Hedegaard

I februari förra året sköt någon mot och missade den islamfientlige debattören Lars Hedegaard i hans hem. Nu har en misstänkt 26-årig man gripits i Turkiet.

Dansk polis ska ha varit den misstänkte mannen på spåren under några månaders tid, han ska ha rört sig i Turkiet och Syrien sedan attentatet. I fredags greps han av turkisk polis samtidigt som polisen slog till mot nio adresser i Köpenhamnsområdet och två i utlandet. Flera personer med anknytning till den misstänkte har också hörts, skriver bland annat tidningen Politiken. Utredningsledare Jörgen Skov understryker dock i Köpenhamnspolisens pressmeddelande att bara en person är misstänkt för dådet.
Lars Hedegaard är författare, publicist och medgrundare till Trykkefrihedsselskabet. Organisationen menar att islam är det största hotet mot yttrandefriheten. 2011 fälldes Hedegaard av Østre Landsret (danska motsvarigeheten till Hovrätten) för brott mot den danska rasismparagrafen, för utfall mot muslimer. Han friades sedan av Högsta domstolen.
Gå till toppen