Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn ska få lära sig programmering

Johan Wendt, som startat den ideella föreningen Mattecentrum, har dragit i gång en ny verksamhet, Kodcentrum, som ska lära ut programmering.
Stockholm blir först ut men Malmö och Lund väntar härnäst, säger han.

Johan Wendt hjälper till med läxan på ideella Mattecentrum i Stockholm. Nu startar han Kodcentrum, där volontärer ska lära ut programmering.Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Tillvägagångssättet blir det samma som Mattecentrum, volontärer ska hålla i så kallade kodstugor och erbjuda gratis undervisning och hjälp.
– Jag fick höra att EU-kommissionen varnar för att det 2020 kommer att saknas en miljon programmerare i Europa. Det är ju helt sjukt att en miljon jobb kommer att stå otillsatta samtidigt som vi har 165 000 ungdomar arbetslösa bara i Sverige. Målet är att få 100 000 svenska ungdomar att fylla en del av de här platserna till 2020, säger Johan Wendt som har rötterna i Ängelholm och Perstorp.
Tanken är att introducera barn i åldern 9–13 år till Scratch, Baby python och enklare HTML.
– När kunskaperna växer ska utmaningarna följa med tills man är redo att koda själv, säger Johan Wendt.
Var startar ni först?
– Vi drar igång en första prototyp i maj i Stockholm för att lära oss hur det ska göras. Innan året är slut ska vi finnas i fem städer och innan nästa års utgång, i femton städer. Andra staden efter Stockholm får gärna bli Malmö eller Lund där det finns både stor kompetens men även ett stort behov, säger Johan Wendt.
2008 bestämde sig Johan Wendt för att starta Mattecentrum, för att arbeta mot sjunkande kunskaper i matematik. I dag håller Mattecentrum läxhjälp med vart femte barn i Sverige mellan 9 och 19 år.
Gå till toppen