Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fullt av gifter i träningskläder

I ett års tid provade hon att leva ett absolut ekologiskt liv.
Nu vill Tanja Dyredand väcka debatt om miljöbovarna i träningsvärlden.

Tanja Dyredand.Bild: Joakim Dyredand
2009 startade hon miljöbloggen ekostil.se. Hennes då nioåriga dotter hade ett skolprojekt där man skulle intervjua sina föräldrar om vad de gjorde för miljön.
När Tanja Dyredand rannsakade sig själv insåg hon att hon levde som en riktig miljömarodör. Hon hade ingen som helst koll. Dottern grät och vägrade gå tillbaka till skolan med det dåliga resultatet.
– Då gick det upp ett ljus för mig. Vad håller vi på med?
Hon började ringa runt för att ta reda på hur man egentligen gör för att leva miljövänligt. Hur ska man källsortera? Var hittar man information? Vad är miljövänligt och inte? Vad ska man titta efter för märkning?
Och hon tyckte att det var ganska svårt.
Då bestämde hon sig. Under exakt ett år, från den 4 juni 2009, skulle hon leva enbart ekologiskt. Rigoröst. Och bloggläsarna fick följa med på resan.
Nu, några år efter försöket, ser Tanja Dyredands liv radikalt annorlunda ut. De ändrade beteendemönstren lever kvar, precis som miljötänkandet.
För ett år sedan köpte hon ett träningskort på ett gym. Och kände snabbt att hon ville ifrågasätta träningskläderna, träningsredskapen och även själva träningsmiljön. Hon startade projektet #grönträning för att uppmärksamma problemen, och för att ge tips och råd om alternativ som är mer hälsosamma och miljömässigt hållbara.
– Tyvärr innehåller väldigt mycket av kläder och redskap olika mjukmedel och kemikalier. När man utför en fysisk träning och svettas, så ökar ju ruljansen av de här mikropartiklarna och kroppen tar upp det.
I ytskiktet på plasterna i till exempel pilatesbollen eller yogamattan finns hormonstörande ftalater, fluorerande ämnen och kemikalier som frigörs och kan tas upp av kroppen vid träning. I träningskläder av mjuk syntet som man har nära kroppen likaså. Sport-bh:ar, linnen och strumpor säljs ibland som antibakteriella – de är hårt kemikaliebehandlade med giftiga ämnet triklosan. Dryckesflaskor kan innehålla plastkemikalien bisfenol A.
– Träning i sig gör man ju för en bättre hälsa. Men jag tror att de flesta inte har en aning om alla gifterna i träningsmiljöerna, säger Tanja Dyredand.

FAKTA/3 miljövänliga träningstips

1. Rannsaka träningskläderna, välj miljömärkt – bambu, hampa, ekobomull eller ull.
2. Välj alltid PVC- och bisfenolfria redskap och drickflaskor.
3. Passa på och träna utomhus nu när det är vår och sommar – skippa gymmet och ta med tyngderna ut i skogen eller parken.

FAKTA/#grönträning

Tanja Dyredands initiativ finns på hemsidan www.grönträning.se och på Facebook.
Gå till toppen