Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chokladbollar med lakrits- eller polkagrissmak: kul till barnkalaset

chokladbollar med lakrits och polkagrisar gjorda som cakepops till barnkalaset
De flesta barn älskar chokladbollar. De flesta föräldrar älskar också chokladbollar.
Visst, det kan bli lite tjatigt med samma kakor på varenda barnkalas, men det enda som behövs för att råda bot på det är en liten twist – som en näve krossade polkagrisar eller lite lakritssirap i degen.
Ett roligare sätt att servera bollarna är att göra uppochnervända cake pops: doppa klubbpinnar (finns att köpa i köksbutiker och på nätet) i lite smält choklad och kör ner dem i bollarna. Ställ sedan i pappersformar och knyt lite paketsnöre runt skaften. När chokladen har stelnat kan bollarna ätas som klubbor.
Ps. Om kakorna ska serveras enbart till vuxna, kan man byta ut lakritssirapen i receptet nedan mot en skvätt konjak. Jisses, vad gott det blir!
chokladbollar med lakrits och polkagrisar gjorda som cakepops till barnkalaset
Chokladbollar med polkagriskross 15-20 stycken
INGREDIENSER
· 2–3 dl polkagrisar
· 3 dl havregryn
· 100 g smör
· 0,5 dl socker
· 1 tsk vaniljsocker
· 2 msk kakao
· Socker och karamellfärg till dekoration.
GÖR SÅ HÄR
· Krossa polkagrisarna fint i mortel.
· Arbeta samman alla ingredienser till en smet. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter och rulla sedan till bollar.
· Häll lite strösocker i en skål och droppa ner lite karamellfärg. Blanda runt så allt sockret blir färgat. Rulla bollarna i sockret.
· Låt bollarna stå i kyl ytterligare 30 minuter före servering.
chokladbollar med lakrits och polkagrisar gjorda som cakepops till barnkalaset
Lakritsbollar med sockerkakssmulor, 15–20 stycken
Jag har använt receptet till arraksbollar i Sju sorters kakor, men ersatt arraken med lakritssirap som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet. Hittar man inte det kan man använda en liten näve krossad turkisk peppar-godisar i stället. I receptet ingår också sockerkakssmulor, bollarna är därför perfekta att göra om man fått lite mjuk kaka eller tårtbotten över.
INGREDIENSER
· 100 g smör
· 1 dl florsocker
· 1 tsk vaniljsocker
· 1–2 msk kakao
· 1–2 tsk lakritssirap. Ger en mild lakritssmak, ta mer för starkare smak.
· Ca 3 dl smulor från en mjuk kaka, ex sockerkaka
GÖR SÅ HÄR:
· Rör smör, florsocker, vaniljsocker och siktat kakaopulver poröst.
· Tillsätt smulorna och rör tills allt är väl blandat.
· Tillsätt lakritssirap efter smak. Ställ degen kallt ca 30 minuter och forma sedan till bollar. Rulla bollarna i lakritsströssel. Låt stå kallt ca 30 minuter före servering.
chokladbollar med lakrits och polkagrisar gjorda som cakepops till barnkalaset
Gå till toppen