Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hellkvist går sin tuffaste match

Serieseger och SHL-kval med Malmö Redhawks, men andretränaren Björn Hellkvist har sin tuffaste utmaning kvar: en hjärnoperation.

Björn Hellkvist, andretränare i Malmö Redhawks, opereras i maj för sin sjukdom.Bild: JOHAN BERNSTRÖM
– Klart att det är nervöst. Inte det roligaste jag har gjort. Känslan är kluven, men enligt läkarna är operationen det bästa för mig, säger den 37-årige hockeytränaren.
Parkinsons sjukdom har varit en del av Björn Hellkvists vardag under några år. Den slår hårt mot det centrala nervsystemet och han får medicinera mycket för att hålla sjukdomen någorlunda i schack.
I maj 2011 berättade han om sjukdomen offentligt.
I januari 2012 sa han så här i Sydsvenskan om en kommande hjärnoperation (deep brain stimulation):
– De ska in i hjärnan och rota, inte det roligaste när man är 35 år och har två små barn som man vill försörja. Inte så att man rusar dit och ställer sig i kö och säger: ”Snälla! Slå in två spikar i min hjärna.”
Operationen är nu nära förestående. Björn Hellkvist beskriver det som en lång process.
– Än så länge har de inte skurit i mig. Jag har varit inlagd en vecka för tester. Sedan ska jag in igen nästa tisdag. Jag ska vara helt klar runt den 15–16 maj.
Ska du vara sjukskriven därefter?
– Jag kommer jobba efter förmåga, men tanken är att jag inte ska stressa för mycket. Sommaren kan vara lite av en återhämtningsperiod, vi har en bra tränarstab.
Hur har sjukdomsbilden sett ut under säsongen?
– Jag ska inte påstå att det har varit lätt. Men det visste jag om när jag tog jobbet i Malmö. Med mycket vilja och ett brinnande intresse funkar det, säger Björn Hellkvist.
– Är du karriärist är det ibland hårt inom alla jobb, men har du sedan en sjukdom där det kan vara på knivseggen blir det stundtals ännu tuffare. Man får lära sig att leva med parkinson. Jag ska ha den här sjukdomen resten av mitt liv, fortsätter Hellkvist.
Vad är fördelarna med hjärnoperationen?
– Behandlingsformen blir mer hållbar. Ett av målen är att jag ska kunna gå ned i medicindos. Andra fördelar finns också, tanken är att jag ska bli stabilare, så att jag kan lita mer på mig själv. Risken för en dålig dag ska bli mindre, säger Björn Hellkvist.

Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom orsakas av att hjärnans nervceller som producerar dopamin bryts ner. Dopamin är en av de viktiga signalsubstanserna i centrala nervsystemet. Sjukdomen leder vanligen till motoriska problem såsom stelhet, skakningar och långsamhet.
Källor: Vårdguiden.se, Wikipedia
Gå till toppen