Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Kraftsamling för jämställdhet

Ett historiskt möte för kvinnorörelsen.
Så beskrivs Nordiskt forum, som samlar aktivister, politiker och akademiker på Malmö arena den 12–15 juni.
Målet: en kraftsamling för jämställdhet – och en kravlista att lämna till de nordiska regeringarna.

Caroline Matsson.Bild: Eric Hale
– Det har varit ett jättetryck, det blir uppåt fyrahundra programpunkter totalt i Hyllie. Vi är jätteglada att det varit så stort gensvar från både civilsamhälle och myndigheter, säger Caroline Matsson, konferensgeneral för Nordiskt forum.
I programmet medverkar allt från fackförbund, aktivistgrupper, musiker och storföretag.
– Det finns aktiviteter för både den som jobbar med jämställdhet professionellt och den som är lite nyfiken på feminism eller bara vill lyssna på lite bra musik och träffa folk från Norden och världen, säger Caroline Matsson.
Konferensen består av flera spår, där den politiska kärnan är det nordiska huvudprogrammet. Här ska tolv teman bearbetas, som migration, politiskt deltagande och feministisk ekonomi.
– Dels ges en lägesbeskrivning, hur ser det ut med våld mot kvinnor i Norden till exempel. Och dels diskuteras lösningar och krav: vem borde göra vad för att arbetet ska leda framåt.
Detta arbete har redan börjat inom de tvåhundra organisationerna som arrangerar konferensen. I maj öppnas för synpunkter från allmänheten – och under själva konferensen ska åsikterna knytas ihop och sammanställas.
Vilka frågor engagerar mest?
– Många organisationer arbetar mot våld och sexuellt våld. Sedan finns det frågor som blivit allt viktigare på senare tid, som hållbar utveckling och migration i relation till genus.
På konferensens sista dag ska dokumentet lämnas över till de nordiska jämställdhetsministrarna samt till chefen för UN Women, som alla är på plats under konferensen.
– Det är en bred rörelse men dokumentet kommer att vara kortfattat, säger Caroline Matsson.
Finns det risk att det blir vagt, med så många inblandade?
– Det återstår att se. Det har varit en intressant övning i demokrati och vi ser med spänning fram emot slutresultatet. Det är första gången kvinnorörelsen gör detta.
Gå till toppen