Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sökare hittade rätt spår i livet

Han är vd för eget nöjesbolag och komiker med egen show.
Mårten Andersson är på rätt spår i livet, men det har tagit tid.

”Jag lyssnade på mitt hjärta och det är jag väldigt glad för i dag.” Det viktigaste valet för Mårten Andersson var att våga bli komiker när han var 25.Bild: Leif R Jansson / TT
Han kallar sig en ”late bloomer”, sen i starten, som gör sin första soloföreställning vid knappt 40. Många ståuppkomiker är betydligt yngre – och har inte Mårten Anderssons femton år i branschen – när de gör sin första egna show. Men så har han haft fler järn i elden än att bara fila på egna skämt.
Han har grundat Raw, en ståuppklubb som erbjudit en estrad för en lite råare och mer respektlös humor än den traditionellt svenska.
Idén fick han i England där han inspirerades av den anglosaxiska, lite tuffare ståuppen. Stjärnor som Petra Mede och Björn Gustafsson tog sina första stapplande steg på Raw, som också tog hit internationella artister som Jerry Seinfeld och Eddie Izzard. Så var Mårten Andersson med och förändrade den svenska ståuppscenen från ”underhållning för folk i slipsnål till mer rock’n’roll”.
– Jag ville att Raw skulle vara en käftsmäll på svensk standup. Vi har höjt taket för vad som anses okej att skämta om i Sverige och visat att standup är mer än bara företagsgig.
Karriären inleddes på Sveriges Radios P3, ZTV och TV3, innan han satsade fullt ut som komiker. Uppväxten var trygg och fin med mamma, pappa och en syster. Ändå upplevde han en tomhet redan från barndomen som han inte riktigt kan förklara. Självsäker på utsidan, osäker och tvivlande inombords. I det tar han avstamp i föreställningen han just nu turnerar med – ”Under ytan”.
– Jag har nog alltid varit en sökare, aldrig känt mig speciellt trygg i mig själv. Det har varit i framgången och i andras bekräftelse jag har hittat min trygghet, men den är ju bara flyktig, säger han.
– Jag fyllde den där tomheten med tillfälliga relationer med tjejer och alkoholrus. Paradoxalt nog med allt det som fick mig att känna mig ännu tommare.
Med showen hoppas han inspirera en och annan att fundera över hur man egentligen vill leva sitt liv.
Lever du det liv du vill leva nu?
– Ja, det gör jag, om än inte fullt ut. Mycket av det jag vill är ju en dröm, jag vill ha fru och barn och, som jag säger i showen, ett stort fint hus på landet, gå runt i gummistövlar och vara harmonisk och grilla. Och där är jag inte.
– Men jag har också börjat hos en terapeut som har väckt mitt intresse för spirituella tankar, om den större kraften omkring oss. Det har låst upp en massa knutar som orsakade den här tomheten i mig. Man blir ju aldrig klar i livet, men jag mår bättre än någonsin.

Mårten Andersson

Gör: Komiker och programledare, grundare av ståuppklubben Raw och kreativ chef för nöjesproduktionsbolaget Knakelibrak.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: ”Singel. Ensamstående, som min mamma kallar mig, låter så deprimerande.”
Aktuell: Fyller 40 år på fredag, den 2 maj.
Firar: ”Jag har hyrt ett hus ute på Blidö, där jag ska ha fest med mina närmaste vänner och min familj under hela helgen.”
Om att fylla 40: ”Man är halvvägs i livet, och skulle jag fördjupa mig i det skulle jag säkert kunna utveckla någon sorts existentiell kris. Kanske just därför drar jag mer och mer åt det spirituella, för tror man på att man har en själ och inte bara en fysisk kropp, då finns det inget som säger att man inte lever vidare. Därmed inte sagt att jag vill dö. Jag har några år kvar.”
Senaste humorupplevelse: ”Solklart när jag stod själv på Rival i Stockholm inför en utsåld teater och fick stående ovationer i flera minuter.”
Gå till toppen