Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Historiskt lågt intresse för cupderbyt

Derbyfeber inför cupsemin? Knappast. Malmö FF går mot sin sämsta publiksiffra mot HIF i modern tid.

Sedan Helsingborgs IF återvände till allsvenskan 1993 har derbyna i Malmö varit publikfester - med få undantag.
Färst besökare på 2010-talet hade derbyt för tre år sedan i supercupen, som lockade 10 362 besökare till Swedbank Stadion. Än färre kom till cupderbyt 2000. Då 6 146 bevittnade MFF:s 2-1-seger på Malmö stadion - enda gången på 2000-talet som ett derby i Malmö lockat färre än 10 000 åskådare.
Den bottennoteringen riskerar att ryka på torsdag.
Vid lunchtid på tisdagen hade endast 4 700 biljetter sålts till cupsemifinalen. MFF:s kommunikationschef Peter Åhlander är dock hoppfull att försäljningen ska ta fart.
– Vi har märkt att det ökat de senaste dagarna, och med matchen mot Norrköping avklarad lär fler blicka mot cupen, säger han.
Stora delar av HIF-skaran kommer till matchen i ett extrainsatt Pågatåg. Men bara 276 biljetter har sålts till bortasektionen hittills.
– Vi möter ju HIF i allsvenskan i nästa vecka, det kan påverka. Man väljer kanske bara att gå på ett av derbyna och då har allsvenskan större dragningskraft, säger Peter Åhlander.
Åge Hareide beklagar det svaga intresset för cupderbyt.
– Det är synd att cupen inte är större i Sverige, i Norge är den en jättehändelse. Det handlar ju trots allt om en titelchans. Dessutom är publiken viktig som ett stöd för oss, säger MFF-tränaren.
Malmö FF klarade sig från skador mot IFK Norrköping. Man tvingas dock klara sig utan Markus Halsti, som är avstängd.
– Erik Johansson tar hans plats på mitten, säger Åge Hareide.
Vad säger du om HIF denna säsong?
– De har fått en poängmässigt trög start i allsvenskan, men de har bra offensiv styrka i David Accam. Jag känner laget och spelarna bra, och vi måste prestera på topp annars blir vi straffade, säger Hariede, som för första gången ska coacha mot sin gamla klubb HIF.
– Det där är inget jag tänker på, allt fokus ligger på Malmö FF.

Publiksiffor MFF-HIF

För att hitta en allsvensk derbypubliksiffra lägre än 10 000 i Malmö mellan MFF och HIF får man gå tillbaka till 1965, då endast 6 028 såg hemmalaget vinna med 5-0.
Gå till toppen