Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Lagstiftningen måste skärpas och samhället måste få fler verktyg för att hantera våld i samband med idrottsarrangemang"

Lagstiftningen måste skärpas och samhället måste få fler verktyg för att hantera våld i samband med idrottsarrangemang.
Det skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Anja Sonesson (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Malmö, och Mikael Skoog (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Helsingborg.

Det har förflutit några veckor och omgångar sedan den allsvenska premiären. Det som skulle bli en folkfest och en glädjens helg för hela Sverige slutade i tragedi och en fyrabarnspappa fick sätta livet till. Helsingborg var under en helg en belägrad stad där det meningslösa våldet höll både staden och fotbollen som gisslan. Även Malmö har under våren varit utsatt för läktarvåld. Bara en vecka före den tragiska incidenten i Helsingborg möttes Malmö FF och Hammarby i Svenska cupen. Då uppstod stort tumult och bland annat blev flera poliser skadade.
Vi kan aldrig acceptera att våldet får segra och regera. Vi kan aldrig acceptera att enskilda individer får förstöra för alla andra. Därför fördömer vi det våld och hat som präglar vissa delar av den osunda supporterkulturen som omger många elitmatcher i framför allt fotboll och ishockey.
Helsingborg och Malmö har tidigare varit drabbade av tråkiga och tragiska händelser. Hatet som stundtals har kommit till uttryck under derbyna mellan klubbarna har accelererat. Det har varit helt uppenbart i samband med matcherna. När enskilda spelare blir uthängda för att de byter klubb och ingen reagerar på det i supporterkretsar kan vi inte annat än konstatera att supportrarnas acceptans när det gäller hat har gått alldeles för långt.
Att hata får aldrig bli ett normaliserat tillstånd vare sig det gäller idrott eller något annat. Därför är det positivt att supportrar i alla läger går ut och säger att nu är det nog.
Helsingborgs supportrar har i samverkan med Helsingborgs IF tagit fram ett elvapunktersprogram. Det är ett första steg mot en sundare läktarkultur. Även MFF-familjen har tagit fram en uppförandekod där rasism, sexism och annan diskriminering inte tolereras. Det är bra och viktiga initiativ. Nu är det upp till alla inblandade att leva upp till dem.
Att klubbarna på allvar markerar mot de supportrar som inte sköter sig är avgörande för att en förändring ska komma till stånd. Klubbarnas ansvar kan inte nog understrykas. Om klubbarna ser mellan fingrarna med de supportrar som missköter sig och sprider hatstämning blir mycket av det arbete som läggs ner av andra aktörer utan verkan.
Men även vi politiker och landets myndigheter har ett ansvar. Björn Erikssons utredning kring brottslighet i samband med idrottsarrangemang pekar på att polisen måste göra mer för att komma åt den organiserade brottslighet som finns kring fotbollen. Att ännu tydligare punktmarkera de som är kända huliganer och våldsverkare är ett viktigt steg.
Lagstiftningen måste också skärpas och samhället måste få fler verktyg för att hantera våld i samband med idrottsarrangemang. Politiker, främst på nationell nivå, måste arbeta för att det ska ske. Likaså är det viktigt att politiker inte söker onödiga partimässiga konflikter. Istället krävs samling för att fotbollen och andra elitidrotter ska förskonas från meningslöst hat och våld.
Vi ser nu fram emot två härliga derbyn mellan Helsingborgs IF och Malmö FF inom loppet av åtta dagar, cupsemifinalen i Malmö på torsdag och den allsvenska matchen i Helsingborg den 8 maj.
Att det finns en inneboende konkurrens mellan våra två städer är fullt naturligt. Både på och utanför fotbollsplanen. Men jämfört med det som skiljer oss är det så otroligt mycket mer som förenar oss. Malmö och Helsingborg är två dynamiska städer i en spännande region där samarbete över kommungränserna är mer regel än undantag. Vi älskar våra städer och vi älskar våra lag. I den kärleken förenas rödblåa HIF:are och himmelsblå MFF:are.
Katrin Stjernfeldt Jammeh
Peter Danielsson
Anja Sonesson
Mikael Skoog
Gå till toppen