Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lista: här är Skånes nya bussar

Fem typer av bussar ska sköta Skånetrafikens turer i Skåne. På måndagen klubbades regionens krav på dem.

Nu höjer regionen kraven på de bussar som ska användas i kollektivtrafiken – olika utrustning för olika uppdrag.
– Det handlar om anpassning efter den enskilde resenärens behov. Det blir två typer av stadsbussar och tre typer av gula regionbussar, säger Mats Persson (Fp), skånskt regionråd med ansvar för kollektivtrafik.
Bytet av bussflotta kan ta några år, men de första nykomlingarna rullar redan i år. Det här är vad region Skåne behöver:
1. Stadsbuss standard. Sköter grundtrafiken i de större städerna.
2. Stadsexpressen. Klarar toppbelastningen där andra bussar är för små.
3. Regionbuss standard. Kopplar orter med varandra och till tåg.
4. Pendeln. Ska jobba på korta och meddellånga sträckor.
5. Skåneexpressen. Ska köra de långa regionala linjerna, några som dubbeldäckare.
På gång i Malmö är redan typ 2, Stadsexpressen, som snart ska frakta stora mängder folk genom Malmö centrum i rusningstrafik.
– Vi ser på möjligheten att införa dem i Helsingborg också, avslöjar nu Mats Persson.
Det blir mer personal som  kollar att vi resenärer betalar vad vi ska. Förarna ska slippa sälja och kontrollera biljetter när passagerarna kan gå av och på genom bussarnas alla dörrar.
– Det är för att öka punktligheten. Det tar för lång tid om alla ska köpa biljett hos föraren, säger Mats Persson och påminner om att problemet finns på flera håll under pendlartid.
Sedan tidigare har region Skåne utlovat trådlöst datanät, wifi, på pågatågen och det  ska vara klart i sommar. Men det ska också införas på regionens bussar, även om det kan ta längre tid.
På några långlinjer kan man komma att testa reserverade platser. Skyltar   för infotainment, som redan finns på en del tåg i regionen, ska också sättas upp.
Region Skåne köper busstrafik från ett antal bolag. De nya busstyperna införs efterhand som nya kontrakt tecknas med olika bussföretag.
Kommentera Skånes nya bussar här.
Gå till toppen