Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Akrobatik i fyra element

Femtio artister, tretusen kostymdelar och sju tvättmaskiner har anlänt till Malmö arena.
Under fyra dagar spelar nycirkusgruppen Cirque du Soleil föreställningen ”Dralion”.

”Dralion” är inspirerad av kinesisk akrobatik och österländsk filosofi och handlingen utgår från de fyra elementen luft, vatten, eld och jord. Namnet ”Dralion” är en sammansmältning av de symboliska djuren draken och lejonet.
– Det är en show som har mycket energi och det är en blandning mellan kinesiska traditioner och cirkusakrobatik mixat med Cirque du Soleils sätt att göra cirkus, säger Julie Desmarais, talesperson för showen.
Varje element representeras av en färg i föreställningen och det går igen i kostymerna.
– Kostymerna är en del av showen. Varje dräkt är skräddarsydd för varje artist, säger hon.
Här finns exempelvis karaktären Azala, luftens gudinna, som bland annat gör en dans hängande i sidentyg i luften tillsammans med en manlig medspelare. Luften representeras av färgen blå och gudinnan är följaktligen klädd i blå lycrakläder.
Havets gudinna, Océance, är klädd i grönt och har en stor kjol på sig där vattnets färger syns när hon rör sig.
– Hennes dans är sydvästasiatisk och har också lite av Bollywood i sig. Rörelserna är ganska flödande och följer på sätt och vis det sätt som vattnet rör sig.
Eldguden Yao är klädd i rött.
– Det ser ut som att det finns lågor på byxorna som är ljust röda och orange, precis som stövlarna.
Alla kostymer görs i kompaniets verkstäder i Montreal.
– När artisterna kommer med i showen går de till kostymavdelningen och får hundratals mått tagna för att se till så att kostymen och artisten blir ett, så att kostymen aldrig kommer emellan akrobatiken och det som framförs på scen, säger Julie Desmarais.
Hundra personer ingår i produktionen som har kommit till Malmö. Femtio av dem står på scen och fyra personer har hand om kostymerna. De underhåller, förbereder, tvättar och ångbehandlar kostymerna på plats. I måndags hanterade de 25-30 högar med tvätt och hängde upp kläderna på tork inför föreställningarna i Malmö. Alla kostymer tvättas efter varje föreställning.
Cirque du Soleil har med sig sju tvättmaskiner och tre torktumlare när de åker på turné.
– En av anledningarna till att vi reser med egna maskiner är att vi vet hur de fungerar och vi kan kontrollera vattnet så att inte kostymerna fördärvas.

Dralion

En turnerande föreställning med Cirque du Soleil, ett av världens största nycirkuskompanier.
Spelas 1-4 maj på Malmö arena.
I showen medverkar femtio artister från nitton nationaliteter.
Föreställningen reser från stad till stad med nitton lastbilar och utrustning som väger över 160 ton. Kostymavdelningen omfattar två och en halv lastbilar.
Gå till toppen