Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Liv och död – och ett magnifikt spöklikt slut

Palladium, Malmö, 28.4.

Bild: Jacob Gronbech Jensen
Den Köpenhamnsbaserade dansgruppen Fanclub bjuder som de säger in ”sina idoler” till olika projekt och uppsättningar. I dubbelföreställningen ”Death”, som visades på Palladium i början av veckan, har de samarbetat med den norske musikern och konstnären Kim Hiorthøj och den israeliske koreografen Itamar Serussi. Och det handlar om döden, detta ogripbara men självklara fenomen.
Hjorthøjs ”Hi scores” beskrivs enklast som en performance där de fyra medverkande i vardagskläder och identiska peruker poserar, dansar och sjunger. Rök och motljus är viktiga beståndsdelar och ljuddesignen antyder att de är avskurna från resten av världen.
De enkla sångnumren handlar om komma till ett slut och vad man lämnar efter sig i form av minnen och föremål. Ordet ”friend” tycks ha en speciell laddning, dock inte särskilt positiv.
Verket övergår i detaljerade beskrivningar av en imaginär scenografi, med olika rum och möbler. Pillerburkarna och såserna i skafferiet och badrumsskåpet sjungs fram musikalartat och käckt. Ibland får jag Dr Kosmos-vibbar av tilltalet.
Verket pendlar mellan de två megaklichéerna ”Vi föds som original men dör som kopior” och ”De som har flest saker när de dör vinner”, men klarar sig från att landa pladask i någon av dem. Man kan se uppräkningarna av alla dessa produkter och föremål som konturer kring ett liv. Vi är alla unika, men likt förbannat har vi samma sambal oelek-burk kylskåpet och en Voltaren-ask från 2009 i badrummet.
Andra delen är Itamar Serussis ”Klara”, som är ett mer konventionellt dansverk. Dansarna bär svarta, korta klänningar och rörelserna är djuriska och spastiska, här och där lyser melodramatisk stumfilmsgestik igenom, ibland förekommer skräckeffekter med nakenhet och blod.
Dansarna gestaltar på ett gripande sätt viljan att leva – den desperata kampen för att duga och räcka till. Avslutningen är magnifik med en spöklikt ekande inspelning av ”Autumn Leaves” med Edith Piaf, och kröns ytterligare efteråt, när dansarna tar emot applåderna och får varsin lång, röd ros som de håller mot sina svarta klänningar innan de försvinner från scenen.
Gå till toppen