Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Resistenta bakterier är ett ”allvarligt, globalt hot”, enligt WHO

Världshälsoorganisationen första världsomfattande studie av resistenta bakterier ger en nattsvart bild av läget.

Mer än en miljon människor infekteras varje dag av gonorré. Den sista möjliga behandlingen av den sexuellt överförbara sjukdomen har misslyckats i minst 10 industrialiserade länder, däribland Sverige, skriver WHO. Bakterien Neisseria gonorrhoeae, ”gonokocker”, (på bilden) orsakar gonorré.Bild: Centers for Disease Control and Prevention
Rapporten visar att det allvarliga hotet inte längre är en framtidsprognos utan att det händer just nu, i alla delar av världen. Det skulle kunna påverka alla, i alla åldrar, i alla länder, skriver WHO i ett pressmeddelande.
– Utan snabba, koordinerade åtgärder från flera aktörer så hamnar världen i en post-antibiotisk era, där vanliga infektioner och småskador som gått att behandla i flera decennier nu återigen blir dödliga åkommor, säger Keiji Fukuda på WHO.
Alexander Fleming, som upptäckte penicillinet och fick Nobelpriset 1945, varnade för faran av resistens hos bakterier redan när den första antibiotikan slog igenom under andra världskriget. Att hans varningar tagits på större allvar innebär att behandlingar slutat att fungera.
– Barn dör i onödan, även i Sverige, sade Otto Cars, expert på antibiotikaresistens på Smittskyddsinstitutet, till Sydsvenskan redan 2009.
Resistenta bakterier som lett till blodförgiftning har bland annat dödat ett barn på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm 2012.
Dagens rapport är inte den första som målar upp en nattsvart bild av en sjukvård där infektioner inte kan stoppas. Förra året sammanställde amerikanska myndigheter för första gången en rapport om vad resistenta bakterier kostar i liv och pengar. De kom fram till att minst 23 000 personer dör i USA varje år av infektioner orsakade av resistenta bakterier, samma vecka kom ännu en krisrapport i ämnet från Danmark.
Gå till toppen