Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Resistenta bakterier är ett ”allvarligt, globalt hot”, enligt WHO

Världshälsoorganisationen första världsomfattande studie av resistenta bakterier ger en nattsvart bild av läget.

Mer än en miljon människor infekteras varje dag av gonorré. Den sista möjliga behandlingen av den sexuellt överförbara sjukdomen har misslyckats i minst 10 industrialiserade länder, däribland Sverige, skriver WHO. Bakterien Neisseria gonorrhoeae, ”gonokocker”, (på bilden) orsakar gonorré.Bild: Centers for Disease Control and Prevention
Rapporten visar att det allvarliga hotet inte längre är en framtidsprognos utan att det händer just nu, i alla delar av världen. Det skulle kunna påverka alla, i alla åldrar, i alla länder, skriver WHO i ett pressmeddelande.
– Utan snabba, koordinerade åtgärder från flera aktörer så hamnar världen i en post-antibiotisk era, där vanliga infektioner och småskador som gått att behandla i flera decennier nu återigen blir dödliga åkommor, säger Keiji Fukuda på WHO.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen