Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Att reagera mot nazismen är vårt ansvar.

En mänsklig protest.

FÖRSTA MAJ I JÖNKÖPING
Utanför Sofiakyrkan i Jönköping i går, medan polishelikoptrar cirklade över himlen och slagordsramsor hördes från nazisternas samling ett kvarter bort, sa gudstjänstledaren:
”När de inleder sin marsch kommer vi att börja ringa i kyrkklockorna som man gjorde förr när man varnade för fara. Vi fortsätter med det så länge demonstrationen pågår.”
Kyrkklockorna i Jönköping ringde i timmar. Klockringningen lämnade avryck i fler än bara oss som hade samlats där på kyrkbacken. Vi var ett par tusen personer. Vi var alla sorter, alla åldrar, hade alla politiska färger utom brunt. Det stod slutgiltigt klart: Det är inte bara ”vänsterextremister”, vilka nu dessa ”vänsterextremister” är, som inte vill ha nazister på gatorna. Har medier på minsta vis underblåst bilden av motreaktionerna i Jönköping som ”vänsterextremistiska”, då har man spridit en osanning som spelar nazismen i händerna.
När nazisterna satt sig i rörelse buades de ut längs vägen av åldringar med rullator, ungdomar i rastaflätor, välmående medelålders par i märkesplagg, småbarn. Mängder av ickevåldsaktivister försökte liggande blockera demonstrationen. En välklippt, välklädd, grånande man kring femtio utbrast med avsmak: ”Det fungerade på 30-talet och det fungerar nu – nazisterna stjäl första maj.”
Han skrek: ”Inga nazister på våra gator!” tills rösten bröts. Nazisterna behövde inte ens stjäla först maj i Jönköping, kan tilläggas. De fick tillstånd av ordningsmakten, precis som de i Stockholm fick kristallnatten. Och nu: Sorg över allt som går till spillo i kampen mot ett mörker vi borde ha lagt bakom oss. Sorg över att nazism inte är något ”omänskligt” utan tvärtom en manifestation av något i värsta bemärkelse mänskligt.
Nazister är människor. Det måste påpekas eftersom jag så ofta har hört motsatsen hävdas. Det är inget omänskligt med en nazist. Tyvärr. Just därför blir det allas vårt ansvar att reagera mot nazismen. Reagerar jag mot nazismen, då reagerar jag mot driften att med våld stöta ut medmänniskor, ge dem skulden för saker de inte kan rå för, frukta och fördöma det som uppfattas som okänt – en drift som finns potentiellt nedlagd i oss alla.
Att reagera mot detta är politik, men det handlar också om något mer tidlöst än politik. Det handlar om att vara människa i god bemärkelse, att finna ett förhållningssätt som går att uthärda.
I Jönköping var första maj isande kall, men molnen blåste undan och himlen klarnade. Under den himlen lästes bibeltexter på arabiska, persiska, spanska. Välkända ord fick en ny laddning: Du ska behandla invandraren väl. Allt vad ni gör mot någon av de minsta, det gör ni också mot mig. Störst av allt är kärleken.
KRÖNIKA
Gå till toppen