Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Författardröm gavs upp – och förverkligades

En cykelolycka förändrade tvärt uppväxtåren men gav honom tid att läsa, skriva och odla författardrömmar. Fast det var först när Johan Rockbäck släppte drömmen, efter år av skrivande och misströstan, som den blev verklighet.

Lomma är hemmaplan för Johan Rockbäck och många kallar honom för ”bloggarens son”. Än så länge bor han i bostadsområdet intill Kraften men snart flyttar familjen till ett kedjehus. Även det i Lomma såklart.Bild: Ingemar D Kristiansen
Två böcker har det blivit hittills om magister Tutnäsa, en småtokig lärare på Solfjäderskolan med en näsa som tutar när han klämmer på den.
En tredje bok med titeln ”Rena rama cirkusen” kommer i höst och det har gått snabbt sedan den första boken gavs ut i augusti i fjor. Bok nummer två släpptes precis innan jul.
Johan Rockbäck låter upprymd och fortfarande överraskad över vad som hänt efter att ha skrivit och skrivit i flera år och ständigt blivit refuserad.
– Tidigare skrev jag böcker som jag redan hade läst. Jag försökte kopiera Stephen King och vara någon annans författarröst istället för att vara min egen, säger Johan Rockbäck, som skickat iväg familjen för att prata böcker och få en stund att skriva vid matbordet i vardagsrummet.
Än så länge bor familjen i en lägenhet men sedan tredje barnet Liv föddes behövs mer plats och snart går flyttlasset till ett kedjehus. Dragkampen om det blir ett spelrum för barnen eller skrivrum till pappa har börjat.
Självförtroendet på skrivområdet knäcktes dock nästan helt efter en refusering i maj 2008 och Johan Rockbäck bestämde sig för att sluta.
– En kväll när jag var uttråkad och barnen sov började skriva för skojs skull. Jag hade ingen tanke på vad det skulle bli och det blev magister Tutnäsa, säger han.
När han tyckte att böckerna han läste högt för barnen kändes enahanda skrev ut sin text och lät sonen Gabriel testlyssna.
– Han skrattade och verkade gilla det jag läste, säger Johan Rockbäck som med böckerna om magister Tutnäsa vill ge både barn och vuxna en rolig lässtund genom att använda ordvitsar och slapstick.
– Tutnäsa är som ett litet barn. Han ser inte konsekvenserna av sitt eget handlande. Han är klumpig men också klurig och vet mycket. Många vuxna verkar också tycka om böckerna så det känns som att jag har hittat rätt.
I februari i fjor sa ett förlag ja och Johan Rockbäck har sedan första boken gavs ut besökt i skolor i Lomma och Malmö för att prata om sin figur och inspirera barnen att skriva och läsa.
Skolvärlden, speciellt skolorna i kommunen, känner han väl vid det här laget. Han var fem år när familjen Rockbäck flyttade hit från Uddevalla. Nu är han 37 och har egentligen aldrig bott någon annanstans.
Cykelolyckan, som haft stor betydelse för uppväxten och intresset för ord och böcker, inträffade när han var tio år.
– Det var 1987. På den tiden hade barnen ingen hjälm. Jag cyklade omkull, flög över styret och spräckte skallen. Jag skadade huvudet, fick svår tinnitus och blev extremt ljudkänslig, berättar han.
Vändpunkten kom efter fem plågsamma år då pappa Calle Rockbäck fick nys om att ett läkarteam i USA kunde göra sonen frisk genom en riskfylld operation.
– Vi tog risken och hörselproblemen klingade av. Jag var femton år och kunde äntligen leva ett normalt liv men jag hade missat mycket.
Böckerna och skrivandet blev ett sätt att ta sig igenom skolåren och sedan dess har skrivlusten vuxit. Johan Rockbäck utbildade sig inom bland annat media och kommunikation och började jobba inom skolan i kommunen 2001. Idag arbetar han som fritidspedagog på Bjärehovskolan.
– Det är klart att jag ibland kan vara bitter på olyckan som slog sönder min barndom men det är en mening med allt. Olyckan förde också med sig att jag gjorde val som har lett till fantastiska saker. Det går inte att vara bitter på gårdagen.

Johan Rockbäck

Gör: Fritidspedagog och författare.
Bor: I Lomma.
Familj: Sambon Linda Haraldsson och barnen Gabriel, 10 år, Alva, 8 år, och Liv, 1 år.
Intressen: Film och fotboll. Följer Malmö FF.
Tre filmfavoriter: ”Star Wars”-trilogin, ”Det våras för sheriffen” och ”Dum och Dummare”.
Tre läsfavoriter för barn: ”Otto är en noshörning” av Ole Lund Kirkegaard, ”Bröderna Lejonhjärta” av Astrid Lindgren och ”Kalle och chokladfabriken” av Roald Dahl.
Aktuell: Med tredje boken om magister Tutnäsa.
Gå till toppen