Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första krogbesöket på tjugo år med relevanta bekanta

Det tog tjugo år. Men i fredags kom Wanda Grönkvist ut på krogen igen. Med tre nya väninnor.
Och allt tack vare projektet Relevanta bekanta.
– Förra gången jag var på krogen var det så fruktansvärt rökigt, säger Wanda Grönkvist.

Det är fredag kväll och sorlet stiger på Mattssons Musikpub. I ena hörnet sitter fyra pensionerade kvinnor och skrattar generat medan Sydsvenskans fotograf låter kameran smattra.
– Alla tittar, säger Wanda Grönkvist och sneglar mot bordet bredvid där ett gäng äldre herrar dricker öl och kastar nyfikna blickar.
– De tror väl att vi är kändisar, säger Barbro Hoffström.
– Det är som Sex and the city. Det tror väl att vi är modeller, ja lite äldre modeller, säger Marianne Lion.
– Nä, när börjar dansen? Nu får vi sätta fart på gubbarna.
– Jag dansar inte med vem som helst, svarar Barbro Hoffström.
Ylva Larsson drar på ett extra lager läppstift:
– Jag tycker de ser lite gamla ut.
– Ja, här samlas de förtvivlade, fortsätter Marianne Lion.
Man kan tro att de känt varandra länge. Inget ämne verkar för stort, svårt eller genant för sällskapet som i rask takt avhandlar teman som ensamhet, dejtingsajter och riktig vänskap.
Men de har bara känt varandra en kortare tid.
Det började med att alla fyra, fast var för sig, och med varierande grad av ångest i bröstet, gick till mötesplatsen Tuppen för att vara med i projektet Relevanta bekanta.
– Det var en sådan ångest första gången jag gick till Tuppen. Jag är undersköterska och har jobbat med gamla och när jag kom till Tuppen första gången tänkte jag ”nä, jag hade inte tänkt börja jobba igen”. Detta är inte jag. Man känner ju inte sig så gammal som man är, säger Marianne Lion.
Wanda Grönkvist trodde länge att hon var ensam om sin ensamhet.
– När min son flyttade hemifrån tänkte jag ”nu ska jag leva livet”. Jag ringde alla mina vänner och gick ut två gånger. Sedan var det stopp. Det var tjugo år sedan. Därefter blev det många hemmakvällar, säger hon.
– Man måste ha många vänner, fyra räcker inte. Man måste ringa sju åtta stycken innan man hittar en som vill följa med någonstans, säger hon.
Barbro Hoffström igen:
– Det är en tröskel man ska över. När man kommer till en viss ålder är det lätt att bli en hemmasittare som nöjer sig med att äta lunch och lösa korsord. Men allt blir roligare när man är två.
De hade olika anledningar till sin medverkan i projektet men har numera en sak gemensamt. Det har förändrat deras liv.
Marianne Lion känner att hon fått riktiga vänner. Wanda Grönkvist har någon som följer med på hennes skogspromenader. Ylva Larsson, som aldrig tvekat att gå ut själv, kan nu göra det i sällskap av andra.
Barbro Hoffström är så nöjd med sina nya bekanta att hon tycker att projektet borde bli permanent. Det tycker Stephanie Wihlborg också. Det var hon som initierade Relevanta bekanta när hon studerade projektledning på Malmö högskola i höstas. Nu driver hon det vidare tillsammans med Therese Malmros.
– Min förhoppning är att Malmö stad vill satsa på detta. Det hade varit jätteroligt, säger hon.
Konceptet utvärderas löpande genom enkäter som delas ut på träffarna. Vid förra mötet på Tuppen angav 40 procent att de fått nya bekanta som de också träffat utanför Tuppen, enligt Stephanie Wihlborg.
– Det är ganska fantastiskt. Vi lägger alltid fram papper och pennor och uppmanar deltagarna att byta nummer. Det har skapats matlag, några har bokat en golfresa och ett par har blivit kära i varandra.
Hon poängterar att konceptet inte ska uppfattas som en dejtingservice.
– Det handlar inte om kärlek, utan om att utöka sitt umgänge, säger hon.
Mer information finns på www.relevantabekanta.se.

Projektet

Ska ge 65-plussare möjlighet att möta nya människor.
Sedan november förra året sker regelbundna träffar på mötesplats Tuppen i Malmö. Förra onsdagen hölls även ett möte på Dammfrigården.
Gå till toppen