Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: MMA är inte farligt – det är bra träning för både kropp och psyke

MMA är en framtidsidrott. Kampsporten har vunnit miljoner hjärtan och fortsätter att snabbt öka i popularitet. MMA står för mixed martial arts och betyder ungefär blandad kampsport. En framgångsförklaring finns i just det faktum att utövarna fajtas med en bred arsenal av olika tekniker. De möts med både slag och brottningstekniker, stående och liggande. Klassiska kampsporter som boxning, brottning, judo och kickboxning har smält samman till denna nya allt-i-ett-kamp.
Intresset för MMA ((Mixed martial arts) växer, och skribenten vill att ännu fler ska upptäcka träningsformen. Bilden är från en kampsportsgala på Malmö arena och visar Simon Sköld och Michel Ersoy.Bild: Johan Bävman
Den första MMA-turneringen hölls i USA 1993 och kallades UFC (Ultimate Fighting Championship). Världen blir alltmer global och sporten är inget undantag. UFC fick åskådare långt utanför landet och det som var tänkt som en show har blivit en av världens mest spännande idrotter.
Idrotten är ganska ny och utvecklas i ett rasande tempo. Fler och fler klubbar undervisar i MMA och många söker sig till arenor vid galor och bänkar sig framför tv:n för att se matcher. Olika människor attraheras av olika aspekter av idrotten, men den innehåller samma typ av kamp som de antika gladiatorspelen – något som verkar locka människor genom olika tider och världar.
Populariteten och mediebevakningen påverkar inte bara utövarnas status utan också den allmänna opinionen. Publiciteten och populariteten har gjort idrotten prestigefylld och öppnat fantastiska möjligheter för individer. I Sverige finns några av Europas bästa förutsättningar. Träningar håller hög nivå, utövare jobbar hårt och det börjar så smått att märkas att människor investerar i branschen.
Ingen behöver våld i sitt liv, men många gillar en rejäl fajt när den visas på tv, i fiktion eller inom idrotten. MMA är ett fantastiskt alternativ för den som behöver lugna ner sig. Träningen ger bättre hälsa, en möjlighet att roa sig under kontrollerade former och att släppa ut sina fysiska aggressioner utan att det får negativa konsekvenser. I vår undervisning på House of Samurai i Lund tränar vi barn, tonåringar, kvinnor, män och seniorer. Vissa av dem siktar inte på att slåss i burar eller ringar – på att bli professionella. De tränar av hälsoskäl, för att hitta motivation, för att få kroppskontroll och balans och för att kunna försvara sig själva.
Alla vi som är professionella MMA-utövare kommer från traditionella kampsporter. MMA förenar oss – alla kan utmana sig själva och mäta sig med andra i allt-i-ett-kampen. På senare tid har gruppfajterna TFC (Team Fortness Classic) fått mycket uppmärksamhet. Det är en gren inom MMA med dynamiska matcher som kan sluta med att en person kämpar ensam mot flera i det andra laget. Även denna form har rötter långt tillbaka i tiden. Att i två grupper slåss med knytnävarna är en gammal rysk folktradition som människor ägnade sig åt enbart för skojs skull. Jag har själv provat gruppmatcher i Ryssland, men föredrar att tävla en mot en.
Att tävla i MMA kan vara farligt, främst för den som inte är väl förberedd. Men jag hoppas att fler ska förstå att MMA som motion inte är farligt utan ett utmärkt sätt att träna sig – både mentalt och fysiskt.
Guram Kutateladze
Gå till toppen