Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Eget arbetsrum på väg tillbaka

Det flexibla kontoret, att jobba vid sitt skrivbord, i ett mötesrum eller hemma, har blivit populärt.
– Men jag är övertygad om att det egna rummet är på väg tillbaka, säger Christina Bodin Danielsson, arkitekt och kontorsforskare.

Det öppna kontorslandskapet är inte så nytt som många tror, det är faktiskt en lika gammal kontorsmodell som eget rum.
– Kontoret är ett resultat av att de administrativa behoven ökade i slutet av 1800-talet, i samband med industrialiseringen och redan då satt man i öppna kontorslandskap, säger Christina Bodin Danielsson, arkitekt som forskat på ämnet kontor de senaste femton åren.
Under sjuttiotalet kom arbetsmiljödebatterna igång och krav ställdes på egna rum.
– När man då byggde nya kontor, blev det egna rum, eller cellkontor, som det också kallas.
Under nittiotalet återintroducerades de öppna landskapen och samtidigt kom de första flexibla arbetsplatserna där personalen inte hade egna skrivbord.
– Sverige och Finland var först i världen med det, då handlade det mest om IT-konsulter som arbetade så. Men egentligen kommer idén från den amerikanska flottan, där man först delade sängar i olika pass, och sedan kom på att man även kunde dela skrivbord när de andra var borta.
2010 slog det flexibla kontoret, som också kallas aktivitetsbaserat kontor, igenom på allvar.
– Alla ville ha det och fortfarande är det den typen av kontor som alla pratar om. Varenda kotte tror på den modellen.
Det egna rummet må vara otrendigt just nu, men är faktiskt den vanligaste kontorsformen i Sverige i dag.
Christina Bodin Danielsson är övertygad om en revansch för det egna rummet.
– Folk tror inte på det, men jag är övertygad om att cellkontoret är på väg tillbaka. Många kunder till oss på arkitektkontoret efterfrågar det och det festliga är att jag mötte en tysk arkitekt för en tid sedan som sade samma sak.
Varför?
– Kontoren blir mer och mer prestationsinriktade, det krävs möjlighet att fokusera och det gör man bättre i enskildhet. Men de egna rummen måste kompletteras med mötesrum, annars blir det brist på möten.
Christina Bodin Danielsson har gjort studier på olika kontorsmiljöer och hur nöjda människorna som arbetar där är.
– De som har eget rum är väldigt nöjda. Men de som sitter i kontorslandskap har generellt sett en bättre upplevelse av ledarskapet. Förmodligen för att ledaren är mer synlig i det öppna landskapet.
Minst nöjda med chefen är de som sitter i grupper om två eller tre.
– Subkulturerna kan utvecklas mer i de grupperingarna. När chefen kommer in i ett rum med två, tre personer, blir det obalans i makten. Landskapet ses som mycket mer neutral mark och möten sker oftast i andra rum, som också uppfattas som mer neutrala.
I en annan nyligen publicerad studie mättes 1 852 personers hälsa, kopplat till vilken typ av kontor de arbetade i.
– Korttidsfrånvaron var mest utbredd bland personer som jobbade i traditionella kontorslandskap. Det kan bero på stressnivåer eller på hög infektionsrisk.
Men det har också sina fördelar att sitta i landskap. En kvinna Christina Bodin Danielsson intervjuade berättade att hon inte klarat att hantera sin sambos död om det inte vore för att hon satt i ett stort kontorslandskap.
– Det är lättare att fånga upp människor som mår dåligt när man sitter tillsammans.
Christina Bodin Danielsson kom nyligen ut med boken ”Vad är ett bra kontor? – Olika perspektiv på Sveriges vanligaste arbetsplats” och ska hon sammanfatta svaret på frågan på vad ett bra kontor är, säger hon så här:
– Det handlar om att ge medarbetare möjlighet till egenkontroll. Har man eget rum måste man också ibland kunna möta folk. Har man flexkontor måste man kunna gå undan och prata ostört.
Egenkontrollen omfattar också i hög grad ljudmiljön.
– Utsätts man för störningar men inte har någonstans att ta vägen, då har man inte egenkontroll. Då blir man ju tokig.
Hur ser ditt kontor ut?
– Jag har tre olika. På Stockholms universitet har jag ett eget rum, på arkitektkontoret sitter vi i landskap och på Kungliga tekniska högskolan sitter jag i delat rum. Personligen tycker jag nog sämst om att sitta i eget rum, det är inte så kul.
Sitter du i öppet kontorslandskap? Kommentera här.
Christina Bodin Danielsson kom nyligen ut med boken ”Vad är ett bra kontor? – Olika perspektiv på Sveriges vanligaste arbetsplats”.
Gå till toppen