Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fira våren i fyrfärg

Världen är stor nog att rymma mycket annat än cabernet och chardonnay.

(I bildpelet ovan kan du läsa utlåtande om alla viner och deras betyg)
Med sju roséer tjuvsmakar vi på försommaren. Det kommer att bli rosé så att ni storknar om ett par veckor med en roséspecial. Men eftersom Systemet släpper fram ett koppel inom ramen för de tillfälliga, begränsade sortimenten så gäller det att hålla sig framme om man vill ha lite rosé av klass.
Men vinvärlden hyser som väl är mycket annat och några lite mera exklusiva röda och vita rännilar har buteljerats och står efter kommande helger, natten mellan den siste april och andra maj, som det brukar heta i Lund, redo för inköp i de mest välsorterade Systembutikerna och i landets tre vinkällarbutiker.
Totalt lanserar vårt monopol ett hundratal nyheter. Men inte tillräckligt många av dem har tillräckligt hög köpvärdesnivå för att fylla dessa sidor i tidningen. Därför har jag valt ut några godbitar ur beställningssortimentet, både exklusiva viner och viner ägnade för lite slankare plånböcker. Beställningssortimentet är en guldgruva som bara vänta på att exploateras av wine diggers. Och minns att de tusentals drycker som finns där bara är ett knapptryck och några dagar från din närmsta systembutik.
Södra Italien har en spännande maj på Bolaget i år. Fyra riktigt intressanta viner presenteras här nedan och vi som gillar mångfald av alla slag applåderar när gamla druvor som gaglioppo och susumaiello – syra och mörk kraft! – kommer till heders. Världen är stor nog att rymma mycket annat är cabernet, chardonnay, merlot, syrah, riesling och andra kända märken. Och en syditaliensk kväll med mozzarella, siciliansk pecorino (visste ni förresten att det också finns en grön druva som heter så!), oliver, sopresa och andra salamityper med en vit, en rosé och en röd är en nästan garanterad vinstlott.
Det mesta som ställs fram (i vissa) Bolagsbutiker på fredag håller hygglig eller god kvalitet. Dock vill jag gärna avråda ifrån Rhônevinet Plan Pégau (129 kr) som inte sade mig ett dyft och dessutom var snipigt och bittert.
Och så var det det där med spriten. Mackmyra Midnattssol (598 kr) är ganska skir, honungstonad och lättdrucken och, dessvärre, även lättglömd. Äppelspriten Kullados (50 cl 523 kr) har måhända ett lokalt intresse, inte minst i Nordvästskåne. Men det bärnstensbruna destillatet som förvisso har en del mognad är kul att prova men ohyggligt dyrt att köpa. Det är mera av boken Ingrid Marie än av calvados.
Däremot föll jag – jag som tycker att såväl grappa som tequila definitivt är att föredra vita och olagrade! – fullständigt i farstun för en lagrad tequila och två lagrade grappor: Villa Lobos Tequila Reposado (549 kr), Bocchino Riserva Cantina Privata 8 Years (549 kr) och Bocchino Riserva Privata 18 Years (49 kr). Makalösa!
Men tequila- och grappavännerna får i så fall hänga på låset på Hansacompagniet i Malmö, Östra Nordstan i Göteborg eller Regeringsgatan i Stockholm på fredag klockan 10. Det finns bara respektive 240, 96 och 60 flaskor att tillgå.
Blir man utan så är det inte hela världen. Majsolen kommer ändå att gnistra vackert i glasen i hundratals nyanser av vitt, gult, rosa och rött.
Gå till toppen