Ekonomi

Hobbyn från gymnasietiden har blivit ett heltidsarbete

Den som vill starta ett företag ska passa på under studentåren. Bättre tillfälle finns inte, hävdar Henric Smolak, 24, och Johan Unger, 25, från Malmöföretaget Sprinkle.

– Du är tillräckligt naiv för att tro att det ska gå lätt, du har försörjningen tryggad genom studielånet och du har inga förpliktelser mot barn eller familj, förklarar Henric Smolak när Sydsvenskan träffar företagarduon på Media Evolution City i Malmö.
Här håller de till sedan två månader tillsammans med fyra av företagets anställda. Övriga fyra i bolaget arbetar i Stockholm.
– Det var inte länge sen vi bara drömde om att ha tillgång till ett eget kontor och nu är vi på bästa stället i hela stan, berättar Henric Smolak.
Just nu går det bra för Sprinkle, som levererar ett webb-verktyg för publicister, men startsträckan har varit lång och kantad av åtskilliga motgångar.
– Redan i gymnasiet visste jag att jag ville bli egen företagare, men hur det skulle gå till och vad man behövde kunna hade jag verkligen ingen aning om, säger Johan Unger.
Såväl han som kompanjonen Henric Smolak kommer från företagarfamiljer i västra Malmö. På så sätt känner de sig väl förberedda för tanken på en tillvaro som egen företagare.
– Pappa har alltid jobbat mycket, men samtidigt kunnat styra över sin tid. Han har funnits på plats när det behövts och jag förknippar den möjligheten med livet som företagare, säger Johan Unger.
Redan 2009, under gymnasietiden, hade han en klar affärsidé som handlade om bättre möjligheter för webbanvändare att hitta relevant information på nätet.
– Men det var mer en vision än något jag själv kunde åstadkomma eftersom jag inte behärskar programmering, berättar Johan Unger.
Istället lämnade han och Henric Smolak över en skiss på en fullklottrad A3-sida till en systemutvecklare som skulle göra själva jobbet.
– Där gjorde vi vårt första stora misstag. Vi in allt vi kunde tänka oss i vår modell istället för att börja i det lilla och leta möjliga kunder för att fråga dem vad de behövde, berättar Henric Smolak.
Konsekvensen blev en bortkastad investering på en bra bit över 150 000 kronor och att flera av de gymnasiekompisar som också var med i början av projektet försvann.
– Vi hade tur. En som hakade på var duktig utvecklare som gillade våra tankar. Han sa att vi skulle skrota det vi gjort och börja om från början. Vilket vi också gjorde, berättar Johan Unger.
Under lång tid klarade de båda försörjningen genom studielån. Några somrar har offrats på arbetet som företagare. Det var först i höstas som Johan Unger bestämde sig för att låta företaget bli en heltidssyssla och Henric Smolak tog motsvarande beslut vid nyår.
– Mer erfarna rådgivare har hela tiden sagt åt oss att vi knappt kommer att märka när det går från avancerad hobby till seriös företagsamhet och precis så har det gått till, säger Johan Unger.
Han har fått mycket hjälp av affärsängeln Hampus Jakobsson, en av grundarna till mjukvaruföretaget Tat som i dag är en del av Blackberry.
– Den kontakten fick jag faktiskt genom en föreläsning på min utbildning. Det är ovärderligt med en mentor. Han har bland annat lärt mig att våga be om hjälp, säger Johan Unger.
De har lärt sig mycket på kort tid, men började från en nivå av total okunnighet, menar de.
– När vi skulle sälja in oss tyckte vi till exempel att Stockholm låg alldeles för långt bort för att kunna besöka. Vi visste inte ens hur man avtalade ett möte. I dag är vi rena torpederna och ger oss inte förrän vi fått träffa vd:n eller motsvarande beslutsfattare i de organisationer vi tror kan bli våra kunder, säger Henric Smolak.
Henric Smolak och Johan Ungers första företag heter Qulart och bygger på tanken att förbättra hur privatpersoner ska kunna hantera och läsa information på internet. Qulart är i dag endast ett hobbyprojekt.
Företaget som de lyckats bäst med hittills heter Sprinkle. Bolaget tillhandhåller ett webb-verktyg för publicister och andra innehållsleverantörer på internet. Sprinkle har idag avtal med 80 publicister i Sverige och räknar med att inom kort expandera internationellt.
Gå till toppen