Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Nu kommer alla texter på en och samma gång

I mer än trettio år har Per Gessle producerat hitlåtar.
Nu skriver han två böcker om sin musik.

Per Gessles texter och tankar samlas i två böcker, en på svenska och en på engelska.Bild: ADAM IHSE / TT
”Flickorna i TV2”, ”Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)”, ”The Look”. Hitsen som Per Gessle levererat sedan slutet av 1970-talet är många. Han har haft stora framgångar såväl med grupperna Gyllene Tider och Roxette som i sin solokarriär och som låtskrivare åt andra artister.
Nu samlar han sina anteckningar och tankar kring låtskrivandet genom åren i två tjocka böcker. Den ena boken är på svenska och kommer preliminärt att heta ”Texter, klotter och funderingar”.
På de trehundra sidorna ryms omkring etthundrafemtio av hans svenska låtar från tiden med Gyllene Tider och hans egna soloprojekt.
Den andra boken är en engelsk version på fyrahundra sidor som troligen får titeln ”Songs, Sketches and Reflections” och handlar om hans engelska låtar, framförallt från Roxettetiden.
– Det här är Per Gessles egna böcker. Det har ju skrivits böcker om honom men här står han själv som författare, säger Michael Tegnér, vd för Malmöförlaget Roos & Tegnér som ger ut boken.
– Vi gav ut en biografi om Gyllene Tider förra året som blev bra mottagen, inte minst av Per Gessle själv. Efter det frågade Per oss om vi ville göra detta, förklarar Michael Tegnér.
Böckerna blir rikt illustrerade med Per Gessles anteckningar och privata och opublicerade bilder. Även låttexterna kommer att finnas med, några utskrivna och en del i form av originalanteckningar.
– Varje gång han har varit i studion har han gjort noter och anteckningar, han har ritat och klottrat. Allt det kommer med i boken. Och så skriver han om sina funderingar och andra historier som är förknippade med texterna, berättar Michael Tegnér.
I varje bok kommer det också att finnas en intervju med Per Gessle om hans låt- och textskrivande. I den svenska versionen gör Tomas Andersson Wij intervjun och i den engelska är det Sven Lindström som skriver.
Båda böckerna kommer att lanseras på bokmässan i Göteborg sista helgen i september.
Gå till toppen