Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är planerna för Lunds kulturhus

Titta in i Lunds nya kulturhus! Eksandhs gamla arkitektritade järnhandel står redo att ta emot ungdomar, stadsorkestern, teatrar och konserter.

(Se grafik över planerna här.)
Banderollen utanpå den bruna tegelfasaden skriker ”2 800 flexibla kvadratmeter i ett plan uthyres”. Snart måste den kanske tas ner. Kommunen har långt gångna planer på att inreda stans nya kulturhus i byggnaden.
Den gamla lastkajen där varor slussades in i affären ska bli den stora entrén med ny glasfasad och en bred trappa. Det går att föreställa sig. Men än så länge kan man inte gå in här.
Istället följer vi med fastighetsägaren Håkan Eksandh in genom personalingången på baksidan. Det var inte så länge sedan den användes. Då var huset fyllt med spik, skruv och verktyg i mängder.
Men sedan affären först fått en ny lokal strax intill och familjeföretaget sedan sålts har lokalerna stått tomma.
– Mäklaren ringde mig och sade att det fanns en intressent. Jag trodde väl att det var någon vitvarufirma eller möbelfirma, någon verksamhet som skulle passa här. Att det var en kommun som ville bygga ett kulturhus kunde jag väl inte i min vildaste fantasi föreställa mig, säger han.
Orden ekar. Solen målar fönsterskuggor på det brungula golvet. Vita pelare håller uppe gula kabelrännor som färgsattes 1980 då huset byggdes. Förvandlingen till kulturhus kräver en ombyggnad. Väggar ska upp och ventilation bytas ut. Vid det som ska bli den stora scenen ska taket höjas för att få plats med strålkastare, ljud- och ljusanläggningar.
Det ska byggas studior och hantverkarateljéer men också stora öppna rum som ska ge plats åt både utställningar och workshops, främst för barn och ungdomar.
Utvändigt ska byggnaden däremot behålla sin arkitektur.
– Byggnaden har fått en del kritik, men den är faktiskt arkitektritad av arkitekt Bo Grönquist. Och det är lite Anselm över den. Den är byggd med samma teknik och med inspiration från honom.
Klas Anselm har bland annat ritat Stadshallen och Lunds konsthall. Håkan Eksandh går fram till burspråken som hänger som små holkar ut mot Öresundsvägen. För att vara en industrilokal var det ganska udda att hans far valde en ansedd arkitekt, menar han.
– Jag tror att förklaringen är att de bodde grannar på sommarstället och att det var enkelt att gå över till grannen när man behövde en ny byggnad.
Verksamheterna på det nedre planet ska finnas kvar. Musikaffären, yogaskolan och låsfirman kommer inte att störas när allt sedan är igång, tror fastighetsägaren.
Vi går ut samma väg som vi kom. Längs fasaden som vetter mot Kobjer finns en korridor med kontor redo att flytta in i.
Några minnesmärken från den gamla tiden hänger kvar.
Ett konferensrum heter till exempel ännu Sam, efter Håkan Eksandhs farfars far Sam Nilsson som startade företaget.
– Jag tror att det var min syster som kom på det när hon jobbade här, säger Håkan Eksandh.
Han pekar mot hörnrummet där han själv suttit i många år. Kanske blir det redan nästa år kulturhuschefens kontor?
Vad tycker du om planerna? Kommentera här.

Husens historia

Sam Nilssons järn startade i H&M-huset i centrala Lund. Företaget gick i arv först till Nils Albin Nilsson och sedan till hans son Nils Eksandh.
Den sistnämnde flyttade verksamheten till en lokal på Öresundsvägen, bytte namn på affären till Eksandhs järnhandel och byggde 1980 tegelhuset bredvid. Företaget expanderade i Landskrona, Helsingborg och Malmö. I Lund flyttade affären ut till en tillbyggnad. Lagret blev kvar i tegelbyggnaden.
2007 såldes familjeföretaget till kedjan Tools. Vid årsskiftet lämnade de tegelbyggnaden.
Gå till toppen