Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nota på över 90 miljoner

Kostnaden för kulturhuset blir 93 miljoner kronor för de första femton åren.
Det visar en preliminär kalkyl som Sydsvenskan har tagit del av. Fastighetsägaren har räknat in sju procents ränta.

Ombyggnaden beräknas kosta 29 miljoner kronor. Tanken är att fastighetsägaren står för kostnaden och att kommunen och den eventuella samarbetspartnern Region Skåne sedan hyr lokalerna.
Enligt de första uträkningarna blir hyran 5,2 miljoner kronor om året. Därtill kommer drift för cirka 1 miljon kronor.
För de 15 åren som avtalet föreslås gälla blir det totalt 93 miljoner kronor.
Det här är det bästa alternativet som finns i Lund, menar kulturchef Thorsten Schenlaer.
– Vi har en stark idé om vilken verksamhet vi vill ha och provar det redan på Stenkrossen. Men vi vet att vi inte får vara kvar där och har letat efter en ny lokal.
– Och det här är det som finns, åtminstone för en överkomlig kostnad. Ute på marknaden finns inte några andra lokaler i den här storleken.
Kostnaderna kan ändras när upphandlingar och förhandlingar är genomförda. Men det blir det nuvarande förslaget som politikerna har framför sig när de om några veckor ska lägga budgeten för nästa år.
Fastighetsägaren har räknat med en ränta på sju procent. Men om kommunen hade lånat pengar hade man väl fått en lägre ränta?
– Ja, sju procent är för högt. Kommunen kan väl låna för en, två procent. Till och med som privatperson kan man ju låna till en lägre ränta. Det här måste förhandlas med ägaren.
En ombyggnad av kulturhuset kan stå klar tidigast i oktober 2015. Kommunen vill försöka förlänga avtalet med Stenkrossen till dess.
Gå till toppen