Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svart dag på väg mot mörkare tid

Fredagen den 2 maj blev den svartaste dagen i Ukraina sedan blodbadet i Kiev den 20 februari. Då dödades minst 88 människor, de flesta skjutna av uniformerade prickskyttar.

Massakern i Kiev ledde till att president Viktor Janukovytj tvingades fly landet, men han har fortsatt att hävda att det var någon annan som hade ansvar för prickskyttarnas agerande.
Ännu svårare blir det att slå fast vem som har ansvaret för fredagens katastrof i Odessa som ledde till sammanlagt 43 dödsoffer.
Det som hände i Odessa var en stegvis, okontrollerad upptrappning av våld, som skedde medan polisen i huvudsak hjälplöst såg på. Händelseförloppet är mycket oroväckande, eftersom det är en försmak av vad som i värsta fall kan hända i mycket större skala, och eftersom det lett till att hatet mellan Rysslandsvännerna och regeringsanhängarna blivit än mer oförsonligt.
Allt fick sin början i vad som skulle vara en demonstration till stöd för Ukrainas enighet. Demonstrationståget angreps av Rysslandsvänner med tillhyggen och skjutvapen. Minst en demonstrant dödades.
Till skillnad från andra gånger, då välorganiserade och beväpnade Rysslandsvänner med lätthet lyckats skingra sina motståndares demonstrationer, gick något snett. Denna gång fanns det en stor grupp militanta fotbollssupportrar bland demonstranterna, och de lyckades driva Rysslandsvännerna på flykt.
Det attackerade demonstrationståget förvandlades till en våldsam mobb som förföljde Rysslandsvännerna till deras tältläger utanför fackföreningarnas palats och satte eld på tälten. Deras motståndare tog skydd inne i palatset, och där hade det kunnat sluta.
Men Rysslandsvännerna kände sig hotade, de hade skjutvapen, och från palatsets tak började det skjutas i riktning mot folkmassan utanför. På videoupptagningar från platsen syns det tydligt hur folkmassan plötsligt flyr undan skotten.
Snart kastades det molotovcocktails i båda riktningar, och kort därefter var byggnaden i lågor. Eldsvådan verkar ha börjat på flera ställen samtidigt, även relativt högt upp i byggnaden. En del lyckades fly, andra kvävdes ihjäl.
Och sent på fredagskvällen träffade journalisten Howard Amos en man och kvinna som hade kommit ut för att se vad som pågick. På gatan hittade de sin 17-årige sons döda kropp.
Det är omöjligt att fastställa vem som har störst skuld i det inträffade. Dessutom är det oväsentligt.
Det väsentliga är att båda sidor återigen lägger hela skulden på de andra, och hatet bara ökar.
Den värsta hatpropagandan sprids av rysk stats-tv, vars reportageteam alltid verkar vara först på plats när våldsamma sammandrabbningar inträffar. Men inte heller den ukrainska sidan är oskyldig. Dagens bottennotering innehas av parlamentsledamoten och borgmästarkandidaten Lesia Orobets, som kallade händelserna i Odessa för en storseger.
”Coloradobaggarna har förintats”, skrev hon på Facebook. Öknamnet syftar på separatisternas svartröda Georgsband, en ryskpatriotisk symbol för segern i andra världskriget.
Så lade hon till en bild på sig själv, med gevär i handen.
Gå till toppen