Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Gå först runt och leta, köp aldrig i det första byggvaruhuset”

”Ta först reda på vad du vill ha genom att åka runt och titta. Det är viktigt att se skillnaderna på de olika varorna, sen kan du jämföra priser på nätet”, berättar Marlén Eskilsson, vd och redaktör på Lommabaserade byggahus.se som varit igång sedan 2001.

”Det är bra att lära av varandras misstag.” Marlén Eskilsson, vd och redaktör för byggahus.se.
Hon driver sajten tillsammans med maken Per Eskilsson. De startade den efter att själva ha renoverat ett hus och gjort en massa misstag.
– Vi ville göra allt på en gång, vilket inte är bra. Det hade vi aldrig gjort idag, säger Marlén Eskilsson.
Att prata med andra och ta del av vänner och bekantas erfarenhet menar hon är en bra start på ett renoverings- eller byggprojekt.
– Vi ser hur diskussionerna och erfarenhetsutbytet sker på vår sida. Det är bra att lära av varandras misstag, man kommer ändå att göra tillräckligt många själv.
– Vi ville till exempel ha en speciell sorts fönster och vände oss till en liten tillverkare, först senare insåg vi att det fanns ett större företag som gjorde sådana fönster både bättre och billigare.
Precis som Lennart Månsson på SP säger hon att det är svårt att vara en duktig konsument när det gäller byggvaror – det är inte alltid man ser kvalitetsskillnaderna.
– Om man till exempel köper vanlig enkel spont på nätet kan det hända att den som plockat ihop beställningen varit slarvig och man får hem en massa dåliga brädor som är sneda och knastiga.
Extra viktigt är det att känsliga partier som fönster är av bra kvalitet och gjorda för svenska byggnormer.
– Om man till exempel köper fönster i Polen eller Tyskland som är CE-märkta behöver det inte betyda att de är tillverkade för att klara svenska krav.
Marlén Eskilssons råd till den som är i byggtagen är att ta sig tid till noggrann undersökning – vad är det du vill ha, vad finns det för alternativ och var hittar du det bästa?
– Gå först runt och leta, köp aldrig i det första byggvaruhuset, och när du vet vad du vill ha kan du börja jämföra priser på nätet.
Hon säger också att man alltid ska begära in offerter när det gäller lite större beställningar.
– Det kan löna sig att även ta in offert från den lilla kanske något dyrare lokala bygghandeln. Handlar du mycket kan den kanske ge bra rabatter.
Att handla mycket på ett och samma ställe brukar vara det bästa sättet att få ner priset.
– Gå samman med vänner och grannar, det kan löna sig. Det gäller även hantverkare. Om flera på en gata eller i ett hus till exempel ska göra om ett kök kan det löna sig att anlita samma hantverkare.
Gå till toppen