Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sajter ger priskoll på byggvaror

Det är byggtider och byggvaruhusen har lockpriser på allt från altantrall till avancerade verktyg. En friggebod kan kosta mellan 18 000 och 26 000 kronor. Det finns flera byggsajter som kan ge vägledning.

Ska du bygga en friggebod eller renovera i största allmänhet? Då kan det löna sig att titta på byggahus.se som i år gjort en jämförelse av materialkostnaderna för en tio kvadratmeter stor friggebod.
När det inte fanns samma märke listas butikernas billigaste alternativ.
Det är dock svårt att jämföra kvalitén på produkterna utifrån uppgifterna på byggvaruhusens sajter, därför finns inte denna aspekt med i jämförelsen.
22 olika varor behövs för en friggebod. I de billigaste butikerna, Bauhaus, Cheapy och Byggmax, kostar materialet mellan 18 405 och 18 814 kronor, medan Beijer Bygg och Bygghemma har en prislapp på strax över 26 000 kronor.
Priserna innehåller inga rabatter och alla priser är ordinarie, om det fanns extrapriser när jämförelsen gjordes är de inte med i sammanställningen.
Det finns flera olika prisjämförelsesajter när det gäller byggvaror, en av de senaste heter byggvarulistan.se som än så länge innehåller 1 200 basbyggvaror, men listan ska växa både till innehåll och geografiskt.
– Vi som driver sidan är från Katrineholm så så här inledningsvis har det blivit mycket Mälardalen, berättar Magnus Svensson som startat företaget tillsammans med Per Eriksson.
Deras mål är att nästa år vara sidan där alla gör-det-självare och konsumenter som begär offerter ska kunna gå in och planera innan de startar projektet, säger Magnus Svensson.
– Men vi vill inte vara en sida som bara listar de billigaste produkterna, vi vill visa vad det finns för olika sorters kvalitet också.
Sidan bygger på de uppgifter som byggvaruhusen, som skrivit avtal med Byggvarulistan, lämnar.
– Byggvaruhusen är dåliga på att berätta vilken kvalitet de säljer, säger Magnus Svensson.
Det är gratis för varuhusen att vara med på listan. Företaget tjänar pengar på om det förmedlas en affär via sajten och på annonser.
Byggpriser.se är en annan sajt med inriktning på byggvaror och verktyg. Sajten drivs som ett hobbyprojekt sedan april 2012 och är oberoende av återförsäljarna.
Men, som sagt, priset är inte allt, när det gäller både byggvaror och verktyg kan det vara stor kvalitetsskillnad.
Lennart Månsson på Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, säger att det är svårt att hitta rätt bland byggvaror.
– Det finns idag två olika former av märkning, CE och P. CE deklarerar egenskapen hos en produkt och sätts av tillverkaren själv, medan P-märkningen utförs av SP och omfattar både tester och återbesök hos tillverkaren, berättar han.
CE-märkningen är en europeisk märkning och säger inte omedelbart om varan klarar de svenska byggnormerna.
– För att veta det måste man läsa en massa prestandablad, säger Lennart Månsson.
P-märket styrker däremot egenskaperna i relation till de svenska byggnormerna. På SP:s hemsida (www.sp.se) kan man hitta byggprodukter som fått P-märket.
Gå till toppen