Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sex ställs inför rätta i porrhärva

Med hot om skadestånd och att bli uthängd som porrsurfare pressade det Malmöbaserade företaget tusentals svenskar på pengar, enligt åtalet.
Imorgon börjar jätterättegången.

Det var under hösten 2012 som organisationen Svensk handel fick larm om bolaget – och publicerade det på sin varningslista.
– De har påstått att personer laddat ned porr utan att ha blivit medlemmar först. Men sådana krav på avtal måste framgå tydligt, vilket det inte har gjort här, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.
Folk från hela landet har anmält bolaget. Över 2 700 personer ska ha hängts ut med namn och adress som ”icke betalande porrsurfare” på nätet. Många av dem vars mobiltelefon påstås ha använts för porrsurf är yngre än tio år gamla.
– Sedan har vi hela utpressningsdelen där man hotats med polis eller att bli uthängd. Det ska bli spännande att se hur rätten bedömer det, säger Geijer.
Sex personer är åtalade, men samtliga nekar. Den 40-årige huvudmannen har suttit häktad i snart ett år medan utredning pågått.
Hans advokat Lars Kruse skriver i mejl till tidningen att det framgått tydligt att bara betalande medlemmar fick klicka på filmerna. Och det finns bevis på att alla som fått kraven de facto har laddat ned porren.
Jenny Fugleberg, som företräder en annan av de åtalade, har samma inställning.
– Min klient har inte begått något brott. Han har, för många år sedan, skapat ett faktureringsprogram som det nu aktuella företaget, likt andra företag, har använt för att debitera kunder i en laglig verksamhet.
Gå till toppen