Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skrattet vann över allvaret

Johan Schildt kallar sig teaterarbetare – han gör det mesta, på och bakom scenen. Med en uppväxt i en känd teaterfamilj var yrkesvalet givet.
– Jag har alltid tänkt att på något sätt är teater det man jobbar med.

”Det ger en kick att få en hel publik att skratta.” Skådespelaren Johan Schildt gillar att vara rolig.Bild: Per Larsson / TT
Är man skådespelarbarn så är man. Johan Schildt tog sina första stapplande steg på Dramatens scen som tolvåring och minns inte att han någonsin funderade över sitt yrkesval. Släkten kryllar av kulturarbetare: pappa Henrik Schildt och mamma Berit Gramer var skådespelare, liksom hans ingifta faster Annalisa Ericson. Brodern Peter Schildt är skådespelare och regissör och systersonen Malik Bendjelloul vann en Oscar för sin dokumentärregi förra året.
Själv började Johan Schildt jobba som scenarbetare efter gymnasiet. Han skaffade sig ingen formell utbildning, men genom sin bakgrund är han både hemmastadd i och har ett kontaktnät i teatervärlden, och så småningom började han få roller i föreställningar. Med åren blev det mängder av farser och revyer, inte sällan tillsammans med vännen Adde Malmberg. Tillsammans har de gjort sketchhumor i ”Söndagsöppet” på SVT och på scenen, och jobbat med farsens drottning Eva Rydberg.
Johan Schildt har också satt upp egna revyer på Södra teatern och Mosebacke etablissemang. Han trivs i rolighetsfacket där han hamnade som ett uppror i det lilla mot familjetraditionen. Det var inte alltid så lätt att hitta sin plats i teatervärlden när kollegerna bad honom ”hälsa till pappa”.
– Båda mina föräldrar var ju Dramatenskådisar. Det var kanske därför jag blev den här som inte spelade Macbeth utan som snubblade. Det blev min grej. Pappa var ju inte komiker.
Med åren har han skaffat sig fler och fler strängar på sin lyra Han producerar, regisserar, skriver och översätter. Han hjälper även artister som Carola och Christer Sjögren med scenspråk och mellansnack inför turnéerna, och undervisar på Kulturamas vuxenutbildning i Stockholm.
Dessutom medverkar han gärna i reklamfilmer, och fick för några år sedan ett mejl från en forskare som berättade att Johan var den som skådespelat i flest reklamfilmer i Sverige.
– Det är ett slags utmaning, att förmedla ett uttryck på 25 sekunder. Det är på sätt och vis mycket enklare om man har flera timmar på sig på en scen.
Många ben att stå på ger fler möjligheter till jobb. Men det är också bra för motivationen att skifta mellan arbetsuppgifterna. Viktigast av allt är glädjen i mötet med människor.
– Idéer föds ofta ihop med andra. Det ensamma geniet är inte min stil riktigt, och det här att lida sig fram till konsten – det vete fan. Jag tror tvärtom. Är det något som har präglat mitt arbete så är det lusten.

Johan Schildt

Gör: Skådespelare, manusförfattare, regissör och dramapedagog.
Bor: Enskede.
Familj: Gift med Mirjam, två vuxna döttrar, Hannah och Adina.
Aktuell: Fyller 55 år på onsdag, den 7 maj.
Firar: ”Jag brukar alltid fira med att stoppa korv, och ställa ut en grill i min trädgård. Men i år kommer jag inte att hinna det eftersom jag repeterar musikalen Pippin för fullt. Men jag ska nog hitta på något.”
Om att fylla 55: ”Barnen är vuxna och har flyttat hemifrån, jag klarar mig bra och är frisk och gör roliga saker. Så jag skulle säga att det är en rätt bra period i en mans liv.”
Senaste kulturupplevelse: ”Jag har precis varit med och regisserat en Frank Sinatra-konsertturné med Christer Sjögren, och resultatet blev en väldigt fin upplevelse.”
Favorithemmasyssla: Laga mat.
Saker som engagerar: ”Jag går igång på bra musik. Sedan blir jag engagerad av dumma saker i samhället, som korkade besparingar inom kulturen, det gör mig förbannad.”
Gå till toppen