Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Tydliga besked snarast”

Kulturutövarna har inte fått tycka till om planerna på nytt kulturhus på Öresundsvägen. Många är skeptiska och verkar inte veta vad Lunds kommun vill.

André Josefsson, ordförande för Lilla Teatern, säger att de varken informerats eller involverats i planerna. I bakgrunden repeterar Teater Ariadne ”Trots Allt”.Bild: Anna Wahlgren
André Josefsson, ordförande för Lilla Teatern, som idag hyr tillfälliga lokaler på Stenkrossen (Spyken Södra) och väntas bli en av hyresgästerna i nya kulturhuset:
Vad tycker du om förslaget om nytt kulturhus som politikerna ska ta beslut om?
– Jag tror att det är olyckligt att man lägger ett kulturhus så långt från staden. Man vill ju skapa ett starkare centrum med kulturen i centrum. Här hamnar kulturen lite på undantag.
Vad tycker ni om husets utformning och tänkta innehåll?
– Vi har såklart synpunkter, men har inte fått någon information. Lilla Teatern har 150 medlemmar i tolv grupper. Det krävs tillgång till repetitionslokaler, scenerna måste vara anpassade för scenkonst, det behövs bra foajéutrymmen och loger.
Vad har kulturförvaltningen haft för dialog med er om era behov?
– Ingen. Vi vet bara det vi fått läsa i Sydsvenskan. Vi kommer att efterfråga tydliga besked snarast.
Hur ser du på att ni inte har fått vara med och påverka?
– Vi hade önskat ett besked i förväg, vi har såklart synpunkter på hur ett sådant hus kan se ut.
Stenkrossens verksamheter måste flytta ut vid årsskiftet. Nya kulturhuset kommer inte stå klart tills dess. Hur påverkas ni?
– Hela verksamheten tvingas avstanna. Det är väldigt beklagligt. För att kunna ha föreställningar hösten 2015 måste vi i så fall hitta andra lokaler att repetera i och det är svårt. Vi hoppas att det kan bli en överlappning mellan husen.
– Jag frågar mig också vad som ska hända med allt det andra som är på Stenkrossen. Det krävs ju att alla de här verksamheterna kan samsas och få utrymme. Det vore beklagligt om satsningen på barn och ungdomar skulle stanna upp.

Stenkrossen hyrs fram till december

Från och med hösten 2012 och fram till december 2014 hyr Lunds kommun lokalerna i kvarteret Stenkrossen som ligger på Kastanjegatan. Lokalerna har tidigare inhyst Spykens praktiska och estetiska program och har en tid gått under namnet Spyken Södra. Stenkrossen ska fungera som en arena för innovation, konst och kultur och främst vara en plats och ett laboratorium för processer och skapande med sikte mot Innovationskarnevalen 2014.
Källa: Lund.se
Bakgrund
Detta har hänt
Februari 2011. Kulturchef Thorsten Schenlaer berättar i en intervju att det blå huset på Kastanjegatan, Spyken Södra, skulle kunna bli ett perfekt kulturhus.
Oktober 2012. Spyken Södra har blivit ”Stenkrossen” och här hålls innovationsverkstad med universitet, kultur, barn, unga, studenter och innovation.
Mars 2013. Efter försäljningen av Stortorget 1 flyttar Lilla Teatern till Stenkrossen.
November 2013. Kultur- och fritidsnämnden letar ersättningslokal till Stenkrossen som ska stängas i december 2014 för att därefter rivas. Alternativ på Åldermansgatan, i S:t Larsområdet och på Öresundsvägen undersöks.
December 2013. Holger Radner (FP) föreslår projektet White Box Black Box som ska omfatta utställningar både i konsthallen och på Stenkrossen.
Februari 2014. Politikerna debatterar Lunds centrum och både Mats Helmfrid (M) och Anders Almgren (S) vill se krafttag för att lyfta centrum. Båda ser Stadshallen som ett kulturhusalternativ som bör utredas.
April 2014. Gamla Eksandhs järnhandel på Öresundsvägen föreslås bli nytt kulturhus. Ännu är inga pengar beviljade.
Gå till toppen