Ekonomi

Robert Puskaric ny chef för Ericsson Modems

Lundabon Robert Puskaric är ny chef för Ericssons modemavdelning. Hans uppgift är att börja sälja radiomodemet som han var med och utvecklade som chef för Ericsson Mobile Platforms i Lund i mitten av 2000-talet.

Robert Puskaric.Bild: Ericsson
När Sydsvenskan når Robert Puskaric på tisdagsmorgonen ska han precis upp på scen för att presentera sig för Lundapersonalen som Ericsson Modems nya chef.
– Det är första dagen på jobbet och jag är väldigt exalterad. Det känns som en fantastisk möjlighet att komma tillbaka till den här verksamheten, säger Robert Puskaric.
Han ledde fram till 2009 modemutvecklingen i Lund, först som chef för Ericsson Mobile Platforms (EMP) och senare som vice vd i ST-Ericsson när EMP gick samman med ST-NXP Wireless.
Ett radiomodem är det som kopplar upp en mobil mot telenätet. Enligt Ericsson är företagets modem mycket mindre än konkurrenternas och drar mindre energi.
Sammanlagt har Robert Puskaric arbetat 18 år inom koncernen och de senaste fem åren som regionchef för Nordeuropa, Centralasien och Östeuropa. Han är ursprungligen från Helsingborg men bor i Lund sedan många år tillbaka och har bland annat suttit i Lunds universitets styrelse.
– Det är en synlig och tydlig man och han har gjort bra ifrån sig hittills i de grejer han har gjort, säger Daniel Hök, ordförande för Unionen på Ericsson Modems i Lund.
Enligt honom förhåller sig de anställda i Lund försiktigt positiva till den nya ledaren. Hans bakgrund inom verksamheten ses både som en fördel och en nackdel.
– Det återstår att se hur allt går vidare. Det är presenterat som ett maktskifte uppe i toppen som förhoppningsvis inte får konsekvenser längre ner. Men om det stämmer eller inte kan jag omöjligt svara på, säger Daniel Hök.
Enligt Robert Puskaric kommer hans tillträde inte att innebära nedskärningar eller förändringar av organisationen. Han lovordar avdelningens och dess avgående ledare, Mats Norins, arbete med att ta fram en färdig produkt och ser som sitt uppdrag att börja sälja.
Modemutvecklingen i Lund pågick fram till förra sommaren i ST-Ericsson men blev en del av Ericsson när samriskbolaget upplöstes. I dag har Ericssons modemenhet sin största verksamhet i Lund. Där jobbar 669 av de totalt 1 562 anställda som även finns på utvecklingscenter i bland annat Bangalore och Grenoble.
I vintras blev utvecklarna klara med sitt första radiomodem, M7450, som är resultatet av flera års arbete och för tillfället testas det av kunder.
– Det huvudsakliga målet är att börja skeppa i volym samtidigt som vi måste få ut uppföljande produkter över tid. Vi kan inte bara ha en produkt, säger Robert Puskaric.
Han räknar med att få in de första orderna mellan juli och december i år. Fokus ligger i första hand på tillverkare av smarta telefoner men framöver hoppas han kunna sälja även till kunder utanför den traditionella mobilindustrin - ett kundsegment han arbetat hårt med att utveckla i sin tidigare roll som regionchef.
– Min nuvarande enhet har fokuserat och gått i bräschen för Ericsson vad gäller icke-operatörer. Vi har bland annat jobbat med Maersk och TV4 och andra segment som har behov av att addera nya värden till sina kunder i form av mobilitet och molntjänster.
Han menar att modem passar väl in i Ericssons vision om det uppkopplade samhället.
– Modem spelar en fundamental roll eftersom det är produkten du kopplar till, säger Robert Puskaric.

Ericsson Modems

Ericssons modembolag som bildades i slutet av sommaren 2013 i samband med upplösningen av ST-Ericsson.
Har 1562 anställda och 290 konsulter. 669 av de anställda arbetar i Lund som därmed är den största sajten.
Gå till toppen