Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Swedsnus riskerar vite efter otillåten sms-reklam med Black Ingvars

E-handelssajten Swedsnus har gjort det igen, skickat obeställda sms med tobaksreklam. Solklara brott mot Tobaks- och Marknadsföringslagen, enligt Konsumentverket.

Under tisdagen har sms-meddelandet om Black Ingvars snus ”Black Lemon” nått många mobiltelefoner i Sverige. Betydligt färre verkar ha bett om reklamen. Men att bolaget bakom, Swedsnus, skickar obeställd reklam som bryter mot Marknadsföringslagen spelar mindre roll, enligt Konsumentverket.
– Huvudregeln här är att man inte alls får marknadsföra tobak så här, att det är obeställd reklam blir inte aktuellt eftersom man inte får skicka sådan här reklam alls, punkt, säger Cecilia Norlander som är jurist på Konsumentverket.
Swedsnus har vid flera tidigare tillfällen skickat ut ottillåten reklam. På Konsumentverket.se finns 279 anmälningar mot företaget registrerade, före dagens utskick. Den senaste anmälningen är från januari i år och den tidigaste gjordes 2011.
– Det är oroväckande att de har gjort samma sak igen.
Vad kan det här leda till för åtgärder?
– Vanligtvis hör vi av oss till företaget, informerar att man bryter mot lagen och så har de en chans att ta bort marknadsföringen. Gör man det så brukar det stanna där. I det här fallet, som du beskriver det, så har vi redan gått igenom den processen. Då måste vi fundera på om vi kan ta till någon annan åtgärd.
Vad kan ni göra?
– Konsumentombudsmannen kan till exempel förbjuda dem mot vite att göra det här igen. Då lägger man på en straffavgift om man gör om det ytterligare en gång. Marknadsdomstolen kan också snabba på processen för att komma vidare i ärendet. 
Vad rekommenderar du folk som fått sms:et i dag?
– Anmäl till oss på Konsumentverket.se. Då kan vi titta på det här i morgon och ta kontakt med företaget igen. 
Peter Johansson på Swedsnus menar att företaget bara skickat sms till nummer som registrerats på företagets hemsida.
– Men vi har ingen kontroll mer än att man kan knappa in ett nummer. Jag skulle till exempel kunna knappa in ditt nummer, säger Peter Johansson till GT.
Magnus Tengby, sångare och gitarrist i Black Ingvars beklagar sms:et.
– Vi är jävligt stolta för att vi gjort ett snus men vi är mindre stolta för att Swedsnus skickat ut reklam till folk som inte bett om det. Jag tycker att det är jävligt beklagligt.
– Jag har försökt nå dem under dagen men det är bara upptaget hela tiden, säger Magnus Tengby.
Gå till toppen