Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Liten ort innebär stora fördelar

Fördelarna med att vara företagare på en liten ort är stora. Det menar Camilla Arkenstedt, delägare i familjeföretaget Skånefabriken i Vellinge.

”Även om större städer rent företagsmässigt har mer att erbjuda vet jag, efter att ha pendlat in till Malmö i tjugo år, vilka fördelar det innebär att driva ett företag i en liten kommun”, säger Camilla Arkenstedt, delägare i Vellingebolaget Skånefabriken. Här tillsammans med Tobias Keidong och Johan Tomicic vid företagets fabrik i Svedala.
– Jag uppskattar kommunens inställning till oss företagare och det är lätt att komma nära de som beslutar. Men de måste inse att det inte är länge sedan vi var närmast en bondekommun med många små samhällen. Ska vi mäta oss med större kommuner krävs det bra kommunikationer både när det gäller trafik och bredbandslösningar, säger hon.
Skånefabriken tillverkar jalusier för inbrotts- och brandskydd. Bland de stora kunderna finns bland annat köpcentra som Emporia och Triangeln i Malmö.
– Det känns fantastiskt att få syssla med en tillverkningsverksamhet som låter mycket och kräver stora utrymmen. Det finns ju inte kvar så mycket av den varan i Sverige längre, berättar Camilla Arkenstedt.
Hon pekar på styrkan med att driva verksamheten i en liten kommun.
– Ska vi in eller ut från företaget med bil tar det knappt mer än någon minut så är vi på motorvägen. Det sparar tid och energi mot att sitta en bilkö i Malmö där det alltid pågår ett vägarbete.
Samtidigt menar hon att just transporterna kan vara en liten kommuns svaga punkt om en företagare vill rekrytera arbetskraft.
– Det är inte lätt att arbetspendla till oss med buss från Lund, vilket jag tycker att man borde kunna, säger Camilla Arkenstedt.
Svagheter i bredbandsnätet har de senaste åren varit en stor snackegrej bland företagarna i Vellinge kommun. Anders Arkenstedt, make till Camilla Arkenstedt, och den andre delägaren i Skånefabriken är övertygad om att det till stor del förklarar varför Vellinge tappat placeringar i årets kommunrankning.
– Kruxet är nog mest att kommunen inte riktigt lyckas nå ut med sina budskap. Jag vet att åtgärder är på väg, men så länge kommunen inte lyckas berätta vad som händer får man räkna med kritik från otåliga företagare, säger Anders Arkenstedt,
Som ordförande i föreningen Företagarna Vellinge känner han sig inte särskilt oroad över att kommunen i år förlorat en av toppositionerna på rankningen.
– Jag hoppas kommunen ser det här som en väckarklocka och bestämmer sig för att snabbt vara tillbaka i toppen. I en kommun där mer än var fjärde vuxen är egen företagare är företagsklimatet så klart viktigt, säger han.
Gå till toppen