Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Ny bok granskar jakten på klottrare

I jakten på klottrare och graffitimålare används olagliga metoder.
Det påstår Malmöförfattaren och journalisten Kolbjörn Guwallius i en ny bok som kommer ut i dag.

Malmöförfattaren och journalisten Kolbjörn Guwallius kommer i dag ut med en bok där han granskat hur bevakningsföretagen jagar klottrare.Bild: Emma Paulsson
I sin bok ”Grip till varje pris” har han kartlagt de metoder som framförallt bevakningsföretaget CSG, som anlitas av Stockholms lokaltrafik, använder sig av. Bland annat skriver han hur civilklädda och gömda väktare spanar efter klottrare och hur de har upprättat ett fotoregister över människor som misstänks för klotter i bland annat Stockholms tunnelbana. Metoder som strider mot reglerna för bevakningsföretag och mot personuppgiftslagen.
– Rättssäkerheten har satts ur spel på ett område där man försöker lagföra väldigt unga lagöverträdare, säger han.
För två år sedan skrev Kolbjörn Guwallius och en kollega till honom en artikel i Svenska Dagbladet om bevakningsföretagets metoder. Den gången nekade företaget till anklagelserna.
– Men jag kan belägga att de olagliga metoderna fortsatte även förra året, säger Kolbjörn Guwallius.
CSG:s vd Patrik Strandberg tillbakavisar uppgifterna i boken:
– Vi arbetar inte civilt mot klotter och vi har naturligtvis inget fotoregister. Jag vill ta del av boken så jag vet vad jag eventuellt måste bemöta men jag är inte orolig för vad som står i den.
Till stor del är kampen mot klottret som beskrivs i boken ett Stockholmsfenomen som troligen hänger ihop med huvudstadens hårda nolltoleransregler, säger Kolbjörn Guwallius, som är bosatt i Malmö sedan många år.
– Jag kan tänka mig att problemet är mindre i Skåne och Malmö eftersom det finns färre utövare där. Det kan hända att jag, om jag nås av information nu när boken har kommit ut, väljer att göra en fördjupning och titta på hur det ser ut på fler håll.
Kolbjörn Guwallius hoppas att boken ska leda till att bevakningsföretagens uppdragsgivare och politikerna ska ta saken på allvar. Ulf Clarén
Gå till toppen