Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Vapenexport ovärdigt en demokrati som Sveriges"

Mer än en tredjedel av den svenska krigsmaterielexporten under 2013 gick till länder som inte är demokratier.
Konsekvenserna av att skeppa vapen till människorättsförbrytare och diktaturer är så moraliskt förkastliga att det inte är värdigt en demokrati som Sveriges.
Det skriver Andrea Pettersson och Martin Smedjeback i nätverket Ofog.

Effekterna var förödande.
”Det fanns ingen anledning att söka efter överlevande. Det kan inte ha varit mer än bitar kvar på det avståndet. Fyra missiler, 20–25 döda … Det är en köttkvarn.” Orden kommer från Alexander D. King, soldat i den amerikanska armén som i tidskriften Fokus berättar om en natt i Afghanistan 2001.
Det vapen den amerikanske soldaten pratar om är granatgeväret Carl Gustaf. Ammunitionen han använder kallas fleschette-ammunition. När granaten exploderar skjuts över 1 000 pilar ut över ett stort område. Risken för att civila ska drabbas är stor och därför är människorättsorganisationer särskilt kritiska till denna typ av ammunition.
Granatgeväret Carl Gustaf är ett av många svenska vapen som exporteras till länder runt om i världen. Sedan 2001 har Sveriges vapenexport ökat med 290 procent. Förra året låg Sverige på tredje plats i världen om man räknar vapen exporterade per person. Bara Israel och Ryssland exporterade mer vapen per capita än Sverige, följt av Vitryssland.
Mer än en tredjedel av den svenska krigsmaterielexporten under 2013 gick till icke-demokratier, enligt Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Saudiarabien var den fjärde största mottagaren av svenska vapen. En av världens grymmaste diktaturer beväpnas alltså av svenska vapenfabriker, på fullt laglig väg med godkännande och stöd från svenska myndigheter.
Enligt en opinionsundersökning från 2009 av Demoskop ville 55 procent av svenska folket förbjuda vapenexporten. 37 procent ville tillåta exporten av vapen. 92 procent svarade nej på frågan ”Skall Sverige tillåta vapenexport till länder där allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer?”. Trots att majoriteten av Sveriges befolkning inte vill tillåta vapenexporten godkänns den varje år av Sveriges riksdag.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de enda partier som är konsekvent kritiska till vapenexport och som vill se en minskning, både i volym och till vilka länder vapenexport ska tillåtas.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har sagt ”Ni kommer aldrig få mig att darra på manschetten när det gäller det som ger jobb, det som ger exportinkomster till Sverige”.
Vi vägrar tro att svenskar, inklusive statsministern, är villiga att acceptera vilka jobb eller inkomster som helst. Krig drabbar alltid civilbefolkningen värst. Skulle Sverige handlat annorlunda om effekterna av vapenexporten märkts här i landet? Det verkar otroligt att svenska staten skulle sponsrat en industri som lämnade efter sig raserade stadsdelar och oskyldiga dödsoffer bara för att det är lönsamt och ger jobb. Konsekvenserna av att skeppa vapen till människorättsförbrytare och diktaturer är så moraliskt förkastliga att det inte är värdigt en demokrati som Sveriges.
Sverige måste inte vara världsledande i upprustningen av världen. Genom statligt stöd kan vapenindustrin ställa om till att ägna sig åt civil produktion. Sveriges skickliga ingenjörer skulle kunna konstruera maskiner som gör livet bättre för människor istället för att bygga produkter som raserar liv. Ingenjörerna skulle till exempel kunna utveckla klimatsmart teknologi istället för granatgevär och kanoner.
Vapenföretagen ägnar stor kraft åt att påverka politiker så att de ger stöd till ökad vapenexport. Företagens vinst blir större ju mer världen upprustar och ju fler krig som förekommer. Det behövs en fredlig motkraft till denna upprustningsiver, aktiva människor som organiserar sig i föreningar och nätverk för att tillsammans stå för ett nedrustningsalternativ, människor som stödjer de partier i riksdagen som vill stoppa vapenexporten.
Tillsammans kan vi stoppa vapenexporten. Tillsammans kan vi skapa ett Sverige som istället för att beväpna diktaturer är med och stöttar människorättskämpar som strävar efter frihet och rättvisa.
Andrea PetterssonMartin Smedjeback
Andrea Pettersson är verksam i nätverket Ofog och agronomstudent vid Köpenhamns universitet.
Martin Smedjeback är verksam i nätverket Ofog, ickevåldsutbildare och grundare av Ickevåldssmedjan.

Vapenexporten – Sveriges dolda bidrag till krig. Det är rubriken på ett föredrag som Martin Smedjeback och Andrea Pettersson i kväll håller i Lund.

Tid: Klockan 18.30.

Plats: Café Athen i AF-Borgen, Sandgatan 2.

Arrangör: Utrikespolitiska föreningen.

Gå till toppen