Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Malmö tecknas i seriedagbok

Dalaplan och Bergsgatan, svartklubbar, falafelkiosker och tillfälliga förbindelser.
När serietecknaren Stina Hjelm publicerar sitt första album väljer hon att ge ut sin egen dagbok om livet i Malmö.

Stina Hjelm kom till Malmö från Stockholm för tio år sedan för att gå en ettårig kurs på Serieskolan. Meningen var att hon skulle flytta tillbaka till Stockholm, men så blev det inte.
Nu har hon varit aktiv som frilansande serietecknare i Malmö i nästan ett decennium och lärare på Serieskolan i fem år. Hon tecknar för branschtidningar, magasin och tidningar.
Men det är först nu hon ger ut sitt första album.
Hon skyller på ett dåligt tålamod. Att rita sammanhängande serier tar tid, säger hon.
– Jag vill se mina serier och illustrationer i tryck. Jag gillar när man får en snabb belöning, så jag har jobbat mycket med kortare serier och strippar. Sådant som kommer i tryck efter bara några dagar.
Men så kom en förfrågan från förlaget om hon kunde tänka sig att ge ut en dagbok i serieform. Materialet fanns där, Stina Hjelm har skrivit och tecknat sin vardag under många år. Men därmed är det också ett väldigt personligt material.
– Det här är ju min dagbok, alltså. Jag tänker ”herregud vad pinsamt det här är, det kan jag inte berätta för någon, jag måste bara få skriva och rita om det i min dagbok”. Och sedan får det ligga ett tag. Ibland bara en halvtimme, ibland ett år, innan jag får distans och kan tycka att det är lite kul, säger Stina Hjelm.
Men nu är det alltså dags. I albumet med titeln ”Mitt dåliga samvete” får läsarna ta del av en serietecknares alldeles sanna vardag i Malmö. Här får man följa med hem till lägenheten på Dalaplan, på loppis i Sjöbo, till kompisar, pizzerior och svartklubbar. Och ta del av Stina Hjelms innersta tankar.
– Det är saker som jag går och bär på och som jag måste få ur mig på något sätt. Det är därför jag gör dagboken, inte för att göra böcker utan för att strukturera händelser och tankar.
– Även om folk inte har varit med om exakt samma saker så tror jag att många kan känna igen sig i känslorna och tankarna.
Läsaren kommer att känna igen många av miljöerna i boken. Här finns Möllevångstorget, Bergsgatan, tunneln under Dalaplan och andra platser i staden där Stina Hjelm rört sig genom åren.
– Jag tecknar miljöer som jag tycker om. Men jag är mycket mer intresserad av att försöka fånga en känsla än att teckna varje hus längs Bergsgatan i ett perfekt perspektiv. Jag vill hellre återge någonting exakt som det kändes, än exakt hur det såg ut, säger hon.

Debutbok

Albumet ”Mitt dåliga samvete” ges ut av förlaget Kolik och kommer den 12 maj, men smygsläpps till Feministiskt forum i Stockholm redan den 10 maj.
Gå till toppen